Krafttak for å få flere i jobb: Etterlyser mer konkretisering

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Regjeringen har lagt fram sin plan for å få flere i jobb og færre på trygd. NHO Geneo etterlyser konkretisering i hvordan private aktører skal integreres mer systematisk i den forsterkede arbeidslinjen.

Torsdag 6. september la regjeringen frem stortingsmeldingen «En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd». Meldingen understreker et stort behov for å inkludere flere i arbeidslivet, særlig utsatte unge.

Arbeids- og inkluderingsminister, Tonje Brenna, lover mer arbeidsmarkedstiltak, forsøk med nytt ungdomsprogram, mer bruk av opplæring, mer bruk av lønnstilskudd og målretta informasjon til unge uføre. 

- Regjeringen har satt seg ambisiøse mål om å få flere i jobb. Våre medlemsbedrifter NHO står klare til å bidra, sier administrerende direktør i NHO Geneo, Karita Bekkemellem.

Må spille på lag

Med ambisjonen om å øke sysselsettingsandelen til 82 prosent innen 2030 og 83 prosent innen 2035 for personer i alderen 20-64 år, har regjeringen lagt en solid kurs for å skape et mer inkluderende arbeidsliv. NHO Geneo støtter særlig at regjeringen legger opp til en mer stabil og langsiktig finansiering av arbeidsmarkedstiltak, som vil gi bedre forutsigbarhet og kvalitet i tjenestene.

- For å lykkes med å inkludere flere i arbeidslivet må vi spille på lag, både offentlige og private aktører. Sammen kan vi skape et arbeidsliv som gir muligheter for alle, sier Bekkemellem.

- Vi ser et enormt potensial i det private engasjementet. Når bedriftene våre får bruke fleksibilitet og innovasjonskraft, kan de bidra med skreddersydde løsninger som virkelig gjør en forskjell for de som står utenfor, legger hun til.

- Ingen har råd til å stå på sidelinjen

Samtidig som Bekkemellem roser de ambisiøse målene, så mener NHO Geneo at meldingen kunne gått lengre i å konkretisere hvordan private aktører skal integreres mer systematisk i den forsterkede arbeidslinjen. Regjeringen anerkjenner behovet for innovasjon og nytenkning, men det er fortsatt uklart hvordan private aktører skal involveres aktivt i utviklingen og implementeringen av nye tiltak.

NHO Geneo ser et behov for å redusere byråkratiske barrierer som hindrer private leverandører fra å levere de mest effektive og skreddersydde tjenestene. Dette gjelder særlig i samarbeid med NAV og andre offentlige instanser, hvor prosessene ofte er for kompliserte og tidkrevende.

- Dette handler til syvende og sist om mennesker som har havnet utenfor samfunnet. Ingen har råd til å stå på sidelinjen når vi har så mange ressurser i form av arbeidsvillige mennesker som bare trenger den riktige hjelpen for å komme i gang, sier Bekkemellem

- Vi må investere i dem som står utenfor, og det er her private aktører kan bidra med sin kompetanse og kapasitet, sier hun.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: