Igangsetter ekstraordinære tiltak for å få ned ventetidene

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

For å oppnå målene for 2024 er det behov for en betydelig utvidelse av kapasiteten i november og desember. Kjøp av privat kapasitet er skissert som en løsning.

Det kommer frem i foretaksmøter med helseforetakene og helse- og omsorgsdepartementet 5. november. Her ble det besluttet å sette i gang flere tiltak for å få ned ventetidene i henhold til Ventetidsløftets mål.

Positiv

For å oppnå målene for 2024 er det behov for en betydelig utvidelse av kapasiteten umiddelbart, for eksempel gjennom ekstraordinære frivillige utvidelser av arbeidstiden og kjøp av privat kapasitet, heter det i protokollen for foretaksmøtene.

- Dette er positive signaler. Vi har sett at ventetidene ikke er gått ned, til tross for ambisjonene   i Ventetidsløftet. Nå er det på tide at man tar alle gode krefter i bruk, slik at folk slipper å vente unødig lenge i helsekø, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

- Våre medlemmer har kapasitet til å bidra til å redusere ventetidene gjennom tilgjengelig behandlingskapasitet, digitale løsninger og økt bruk av effektivt medisinsk utstyr, sier Bekkemellem.

Investering i medisinsk utstyr

Hun påpeker at det er viktig å tenke langsiktig, slik at helsevesenet på lang sikt vil klare å holde ventetidene lave.

- Våre medlemmer trenger forutsigbarhet og langsiktige avtaler. Samtidig er det et stort behov for å gjøre nødvendig oppgraderinger av medisinsk utstyr. Det vil også bidra til å kutte helsekøene, samt gjøre hverdagen bedre for både helsepersonell og pasienter, sier Bekkemellem.

Dette ble vedtatt på foretaksmøtene:
  1. I november og desember 2024 skal det gjennomføres en særlig innsats for å redusere ventetider og avvikle flest mulig ventende, samtidig som ventetiden for nyhenviste ikke øker og slik at det legges til rette for å nå målene i 2025.
  2. Gjennomsnittlig ventetid i 2025 skal være lik eller under 61 dager i somatikken, 44 dager innen psykisk helsevern voksne, 45 dager innen psykisk helsevern barn og unge og 33 dager innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
  3. For å sikre at styringsmålene i 2025 nås, skal de regionale helseforetakenes kapasitetsberegninger, inkludert en kapasitetsbuffer på minimum 20 pst., legges til grunn for fastsetting av økt aktivitet fra og med nå og fram mot juni 2025. Dersom kapasiteten må ytterligere opp for at gjennomsnittlig ventetid i alle fagområder i juni 2025 er lik eller under juni 2019, skal det så tidlig som mulig gjennomføres tiltak som øker kapasiteten til tilstrekkelig nivå, inkludert en usikkerhetsbuffer.

Her kan du lese protokollene.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: