I år er tema kulturarv. Barnehagen er en viktig kulturarena. Det er sted der barn får kunnskap og erfaring med lokale tradisjoner og får muligheten til å oppleve tilhørighet til eget nærmiljø. I dag markerer barnehager over hele landet dagen med å vise fram hvordan de jobber med kulturarv og utforsking av nærmiljøet.
Barnehageforliket fra 2003 har gitt oss full barnehagedekning, og med dette er barnehagen en av de plassene barn tilbringer mesteparten av tiden sin i noen av sine viktigste år. Dette gjør barnehagen til en viktig arena for formidling og tilrettelegging av kulturopplevelser. Barna får muligheten til å utforske eget nærmiljø, erfaring med ulike tradisjoner og markeringer i samspill med andre barn.
I dag representerer barnehagen barn med bakgrunn fra andre land, med ulik etnisitet og religiøs bakgrunn i høyere grad en før. Barnehagen har en viktig oppgave for å bevare og synliggjøre den mangfoldige kulturarven som barna i barnegruppen representerer. Dette krever at barnehageeiere og de ansatte jobber systematisk for at barnehagen er en inkluderende arena, som alle barn kan oppleve som sitt sted.
– Årets tema er med på å synliggjøre hvordan man jobber med mangfold og tilhørighet i norske barnehager. Den norske barnehagemodellen har vært en stor suksess, og har sørget for at vi har fått den barnehagedekningen vi har i dag. Det er viktig at den videreutvikles til det beste for barna, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
Barnehagedagen ble markert for første gang i 2005. Hensikten med markeringen er å synliggjøre kvaliteten i norske barnehager, og flere barnehager har blitt med på å markere dette opp gjennom årene.