Foreldre mest fornøyde med private barnehager: – På tide å trekke i nødbremsen

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, mener funnene i årets foreldreundersøkelse bør få regjeringen til å trekke i nødbremsen for deres planlagte reversering av barnehageforliket.

Den årlige Foreldreundersøkelsen som har funnet sted siden 2015. I 2023-utgaven var det 133.045 småbarnsforeldre som deltok, der 63.566 foreldre har barn i kommunale barnehager og 69.479 foreldre har barn i private barnehager.

Foreldrene har gitt norske barnehager en samlet poengscore på 4,5 av 5 på hvor tilfredse de er med barnets trygghet og trivsel i barnehagen.

Småbarnsforeldre som har barn i private barnehager har gitt en poengscore på 4,6 på hvor tilfredse de er med barnets trygghet og trivsel i barnehagen. Til sammenligning har norske småbarnsforeldre gitt kommunale barnehager en poengscore på 4,4 på hvor tilfredse de er med barnets trygghet og trivsel i barnehagen.

Private scorer bedre

Private barnehager scorer litt bedre enn kommunale barnehager på samtlige spørsmål i undersøkelsen. Resultatene viser at foreldre med barn i både kommunale og private barnehager er godt fornøyde på samtlige områder, og at foreldre med barn i private barnehager er spesielt fornøyde med som lokaler, leker, utstyr og bemanningstetthet

– Foreldreundersøkelsen bekrefter nok en gang hvilken suksess den norske barnehagemodellen har vært. Foreldre er godt fornøyde med tilbudet de får. Derfor er det urovekkende at regjeringen har startet reversering av barnehageforliket med deres forslag til endring i barnehageloven, Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, som blant annet representerer barnehager.

Private barnehager scorer aller høyset på spørsmål om barnets trivsel og barnets utvikling, med en poengscore på 4,8 på om barn trives i barnehagen og en poengscore på 4,7 på hvordan barnet utvikler seg i barnehagen.

Du kan lese mer om Forendreundersøkelsens funn her.

– Trekk i nødbremsen

Regjeringen la i januar 2023 frem strategien, Barnehagen for en ny tid. For å kunne realisere strategien må de endre barnehageloven. Forslag til endring i barnehageloven kom 1. november 2023 med høringsfrist 1. februar 2024.

– Dersom dette skulle få gjennomslag, er det de største endringene vi har sett i barnehageloven de siste 20 årene, sier Bekkemellem.

– Foreldreundersøkelsen bekrefter på mange måter at barnehageforliket har vært en stor suksess. Det er på tide at regjeringen trekker i nødbremsen for de planlagte endringene, legger Bekkemellem til.

Om NHO Geneo

NHO Geneo er landsforeningen for helse-, velferd- og oppvekstbedrifter. Organisasjonen har nær 2.000 medlemmer med 27.000 årsverk fordelt på bransjene Barnehager, Helse og Velferd, Melanor (medtek og lab) og Legemiddelindustrien (LMI).

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: