Fersk undersøkelse: Forskjellen mellom kommunale og private barnehager har ikke vært større på seks år

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

En fersk studie fra EPSI Rating Norway, viser at private barnehager oppnår høyere kundetilfredshet blant foreldre enn kommunale – og at forskjellen ikke har vært større på seks år. Foreldre fremhever dyktige og omsorgsfulle ansatte som en nøkkelfaktor for den positive opplevelsen.

I dag la EPSI Rating Norway frem resultatene fra en ny studie av foreldre- og elevtilfredshet med utdanningsløpet i Norge. Barnehagene scorer best på tilbakemeldingene, men det er en nedgang i den generelle tilfredsheten ved tilbudet – som i all vesentlighet handler om et fall for den kommunale delen av tilbudet. Der de private barnehagene holder seg på en skåre på 81 og omtrent samme nivå som året før, faller de kommunale barnehagenes skåre ned til 74,7 – ned fra 77 i 2023.

Viktigste velferdsreformen

- ­Barnehagereformen er den viktigste velferdsreformen i vårt århundre. Nøkkelen til suksess var et godt offentlig-privat samarbeid hvor aktørene kunne lære av hverandre og gjennom det skape verdens beste tilbud til barn og foreldre. På denne måten har vi utviklet et tilbud med høy kvalitet, som foreldre kjenner trygghet rundt. Dette håper jeg ansatte og barnehagestyrere tar til seg, sier administrerende direktør i NHO Geneo, Karita Bekkemellem.

- Samtidig er det viktig å registrere hvor tilbakegangen i tilfredshet skjer. Det er i den kommunale delen av tilbudet. Det bør være en varsellampe for alle som vil favne om den barnehagemodellen, som er et eksempel for andre land. Et viktig poeng i et offentlig-privat samarbeid er læring av hverandre, det kan vi også få til nå slik at vi får snudd utviklingen, sier Bekkemellem.

Private barnehager utmerker seg

Private barnehager skiller seg ut ved å tilby sunn og variert mat, samt et rikere pedagogisk innhold. De anses også som mer nytenkende og flinke til å arrangere turer og uteaktiviteter. Bemanningssituasjonen i private barnehager oppleves som bedre og mer stabil enn i kommunale barnehager, og særlig viktig er det at foreldre opplever at de private barnehagene kommuniserer godt rundt endringer i personalsituasjonen. Dette er med å skape trygghet for foreldrene.

Siden 2022 har rammevilkårene for private barnehager blitt radikalt forverret. Det har vært økte pålegg, nye reguleringer og økonomiske innstramminger. Tall fra Kunnskapsdepartementet viser at driftsmarginene i barnehagene i 2022 var på 1,1 prosent. Halvparten av barnehagene gikk i 2023 med underskudd.   

– Det er rett og slett imponerende hva bransjen får til, til tross for alle endringene i rammevilkårene de siste årene. Dersom dagens økonomiske situasjon ikke forbedres, kan konsekvensen være at private barnehager ikke klarer å levere et tilbud av like høy kvalitet, eller enda verre; at vi ikke har full barnehagedekning i fremtiden, sier Bekkemellem.

– Derfor er det avgjørende at politikerne i den videre behandlingen av et nytt barnehageforlik, tar innover seg den økonomiske realiteten, samt hvilken betydning private barnehager har for videreutvikling av kvalitet i sektoren, sier Bekkemellem.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: