Ettervern i barnevernet: – Politisk neglisjering har ført til at en sårbar gruppe overses

Publisert

Shimron Mohd, fagansvarlig i Landsforeningen for barnevernsbarn (LFB), og Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Overgangen til voksenlivet kan være en stor utfordring, spesielt for ungdommer som forlater barnevernet. Under SOS-barnebyers webinar om ettervern i barnevernet understreket Karita Bekkemellem at det trengs sterke politiske prioriteringer for å sikre sårbare barn og unge en trygg fremtid.

Barnevernet har gjennom tidene blitt behandlet som en isolert institusjon, men barn og unge har behov som går på tvers av flere tjenester i samfunnet. Dette gjelder spesielt for ungdom som forlater barnevernet og trer inn i voksenlivet, ofte uten den støtten andre jevnaldrende tar for gitt.

I samtale med Shimron Mohd, fagansvarlig i Landsforeningen for barnevernsbarn (LFB), under SOS-barnebyers webinar om ettervern i barnevernet tok Karita Bekkemellem til orde for at forebygging og barns rettigheter må prioriteres langt høyere i politikken.

– Politisk neglisjering har ført til at en sårbar gruppe overses. Når staten skyver ansvaret over på underfinansierte kommuner, skaper det farlige situasjoner for de som trenger hjelp, sa Bekkemellem, som tidligere barne- og likestillingsminister.

Shimron Mohd, fagansvarlig i Landsforeningen for barnevernsbarn (LFB), Maria Reklev, fagrådgiver og prosjektleder i SOS-barnebyer, og Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Må prioriteres høyere

Barnevernet har i mange tilfeller blitt nedprioritert i politiske forhandlinger, mener Bekkemellem. Til tross for enkelte debatter om barn og unge, har deres rettigheter ofte havnet i skyggen av andre mer populære politiske tema.

– Historien har vist at barn og unge ofte blir nedprioritert i politiske forhandlinger. Det er utfordrende å få deres saker, som barnevern og foreldrepenger, høyt nok opp på dagsordenen, sier Bekkemellem.

Hun beskriver også at det økonomiske perspektivet ofte veier tyngre enn hensynet til barnas behov. Med utilstrekkelig finansiering og for dårlig tilsyn av ettervernstjenester, står mange ungdommer uten den oppfølgingen de trenger i overgangen til voksenlivet.

– Ungdommer som forlater barnevernet mangler ofte den voksenstøtten andre får i denne viktige overgangsperioden. Et godt og velfungerende ettervern burde være en selvfølge, men det viser seg dessverre vanskelig å få til. Vi må sørge for at vi har et barnevern som er i stand til å hjelpe alle barn og unge som trenger det, og som gir dem de oppvekstsvilkårene de fortjener og trenger. Det inkluderer et godt ettervern, sier Bekkemellem.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: