Morgenseminar med Bergen Næringsråd: Kan samspill mellom handel og helse gi bedre tjenester?

Publisert

Norge står overfor store utfordringer med en aldrende befolkning og økende sykdomsbyrde. Karita Bekkemellem påpekte behovet for en langsiktig helsereform og tettere samarbeid mellom offentlig og privat sektor for å sikre bærekraftige helse- og velferdstjenester i fremtiden.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, holdt innlegg på morgenseminar med Bergen Næringsråd tirsdag 3. september. Tema var hvordan fremtidens helse- og velferdsløsninger kan se ut og om samspill mellom handel og helse kan gi enda bedre tjenester.

– Norge er i en privilegert situasjon der vi har et av verdens beste velferdssamfunn. Vi lever heldigvis lengre, og vi holder oss friskere. Men vi skal også få over 600.000 flere eldre over 67 år frem mot 2040, samtidig som sykdomsbyrden øker, og vi får færre som står i jobb i årene som kommer. Det er en utfordring som vil treffe oss alle, og som vi må løse sammen, innledet Bekkemellem.

– En utfordring som ikke får nok oppmerksomhet, er at vi tenker for kortsiktig politisk. Når vi planlegger helse- og velferdspolitikken vår, gjerne i statsbudsjettet, så planlegger vi for 1 år av gangen. Da er det vanskelig å tenke bærekraft, gjøre nødvendige og harde prioriteringer, og jobbe langsiktig, sa Bekkemellem.

– Etter min mening trenger vi en stor ny reform på helsefeltet. Vi må se alt mer i sammenheng, fra vugge til grav. Det er det vi prøver å gjøre i NHO Geneo. Vi kan ikke fortsette med dagens silotenking. Vi må ha en langtidsplan, slik at vi ikke fortsetter med dagens sykevesen, men får et bærekraftig helsevesen, slo hun fast.

Mer samarbeid

– Vi mener at løsningen på de store utfordringene vi står overfor, er mer samarbeid. Alternativet er færre og dårligere helsetjenester enn vi har i dag. Vi må ha mer samarbeid mellom det private og det offentlige, og mellom sektorer som ikke tradisjonelt har jobbet sammen før, sa Bekkemellem.

– Jeg har kjempetro på at vi finner løsningene og overkommer de store samfunnsutfordringene om vi setter oss ned sammen og samarbeider mer enn i dag. Det helt avgjørende spørsmålet vi må stille oss fremover er; Hvordan sikrer vi at våre lovpålagte og rettighetsbaserte helse- og velferdstjenester kan innfris, og hvordan kan privat sektor hjelpe til med det, spurte hun.

  • Ola Eloranta
  • Seniorrådgiver for politikk og kommunikasjon

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: