Fremtiden: Seks premisser og fire-fem imperativer

Øystein Dørum.

NHO Geneos årskonferanse: Øystein Dørum, direktør for samfunnsøkonomi i NHO, påpeker at vi må få mer ut arbeidskraftressursene våre, se kritisk på hvor vi produserer, hvordan vi produserer og hvem som produserer for å imøtekomme utfordringene Norge står overfor.

- Eldrebølgen er her nå. Befolkningsveksten i Norge er praktisk talt alle over 67 år. Det er knapt vekst i arbeidsfør alder, sier Øystein Dørum, direktør for samfunnsøkonomi i NHO, fra NHO Geneos årskonferanse-scene.

I tillegg til at Norge får en aldrende befolkning og færre i arbeidsfør alder, så vil pleie- og omsorgsbehovet øke kraftig. Samtidig er oljealderen på hell og vi har sviktende produktivitetsvekst.

- Vi har mindre å rutte med fremover. Og det er høyest relevant når vi skal diskutere løsninger, å få mer ut av ressursene vi har er et av svarene, sier Dørum.

Han trekker blant annet frem at vi må få mer ut av arbeidskraftressursene våre, vi må se kritisk på hvor vi produserer, hvordan vi produserer og hvem som produserer.

- Det handler om å få eldre til å stå lengre i jobb, få ned antall uføre, få ned sykefraværet, få flere til å gå fra deltid til heltid, og få opp sysselsettingen blant dem som bor i Norge, men som er født et annet sted enn her, sier han.

- Store, sentrale kommuner gjør det bedre enn små kommuner. Vi må se på strukturen for sykehus og utdanning, slik at vi får en mest mulig effektiv struktur. Norge ligger helt i tet på sykepleier- og legetetthet, men vi er ikke i tet på resultat av ressursinnsatsen, sier han.

- Vi scorer høyt på digital kompetanse, men vi har et arbeidsintensivt helsevesen.KI og teknologi gir mange muligheter for å få mer ut av ressursene.

- Vi må se kritisk på hvem som produserer. Vi har en svært stor offentlig sektor. Hvis ressursene ikke strekker til, så er siste ledd i kjeden hvilket ambisjonsnivå vi skal ha. Hva skal være offentlig finansiert i helsetjenesten vår, og hva skal være privat finansiert.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: