– Vi må tenke på helse som en investering, og ikke en utgift. Det burde næringslivet legge til rette for å investere i sine ansatte

Publisert

Aktiv mot kreft satte søkelyset på hvorfor forebyggende helse er god samfunnsøkonomi under Arendalsuka.

Sammen med Novartis, AbbVie, Bayer og NHO Geneo inviterte Aktiv mot kreft til arrangementet «Stillesitting og inaktivitet er den nye røykingen: Vi må forebygge nå!».

De siste ti årene er det produsert tung forskningsbasert kunnskap som viser at fysisk aktivitet og et balansert kosthold er positivt for helsen. Samtidig lider over 1 million nordmenn av overvekt. I dag bruker vi omtrent 77 000 helsekroner per. person – over 400 milliarder kroner i året.

Erik Magnus Sæther, partner i Oslo Economics, presenterte en analyse utarbeidet av Oslo Economics som ser på hva som vil skje dersom trenden med økt inaktivitet fortsetter.

– Norge er nordiske mestere i stillesitting og overvekt, konstaterte Sæther.

Forebygge, ikke reparere

– Vi må anerkjenne at det mennesker som syntes fysisk aktivitet er vanskelig. Det krever at vi hjelper de der de er og at vi begynner tidlig, i barnehagen og skolen. Når de lykkes, så ordner de det selv, sier Yngvar Andersen, motivator i Naardic/Aktiv mot kreft.

Ikke-smittsomme sykdommer utgjør over 85% av den totale sykdomsbyrden, og kunne i stor grad vært forebygget gjennom fysisk aktivitet og kosthold. Vi vet at 97 av 100 helsekroner går til behandling og reparasjon. Kun 3 kroner går til forebygging.

– Vi må tenke på helse som en investering, og ikke en utgift. Det burde næringslivet legge til rette for og investere i sine ansatte, sa Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

– De sosioøkonomiske forskjellene øker stadig. En fornyet grønn resept-ordning vil kunne gi alle mennesker, uavhengig av bakgrunn, et forebyggende helsetilbud. I et samfunnsøkonomisk perspektiv, vil vi kunne spare milliarder hvert år om vi gjør tiltakene som foreslås i Oslo Economics-rapporten, sa Bekkemellem.

Alt henger sammen. Det begynner i barnehagen. Jeg har besøkt barnehager som har opplevd at foreldrene sender med barna McDonalds-rester fra middagen i går. Det bidrar til en dårlig start, og skaper ringvirkninger videre i livet, la Bekkemellem.

– Vi står aller best rustet mot diagnosen når vi er streke i kropp og hode, sa Helle Aanesen, daglig leder i Aktiv mot kreft.

  • Mee Eline Eriksson
  • Fagdirektør for forebyggende helse i Helse og velferd

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: