43 % nedgang på tre år: – Vi må tenke nytt rundt rekrutering og styrke laget rundt barnehagelæreren

Publisert

Foto: NHO Gebneo/Emma Egedal Nilsen og Pexels.

Hver sommer kommer tallene fra Samordna opptaks hovedopptak. Blant lærerutdanningene er det størst nedgang på barnehagelærerutdanningene, fra 4928 søkere i 2021 til 2823 søkere i 2024.

I juli kom resultatene fra Samordna opptaks hovedopptak til universiteter og høyskoler.  Tallene viser at det stort sett er nedgang i tallene på søkere som har lærerutdanning som førstevalg.

Størst er nedgangen blant førstegangssøkere på barnehagelærerutdanningen.

Ned 43 prosent på tre år

Tallene fra hovedopptaket viser at førstevalgssøkere til barnehagelærerutdanningene har sunket jevnt siden 2019. Søkertallene har sunket med 4610 førstevalgssøkere i 2019 til 2523 førstevalgssøkere i 2024 – en nedgang på 45 prosent.

Antallet søkere med tilbud har også falt over tid, og det var i 2021 det ble alvorlig. Fra 2021 til 2024 har antall søkere med tilbud om studieplass falt med 43 prosent, fra 4926 i 2021 til 2823 i 2024.

I år var det også flere studieplasser enn søkere på barnehagelærerutdanningene. For Dronning Mauds Minne Høgskule (DMMH) i Trondheim er det krise. Av 365 planlagte studieplasser, ble kun 214 fylt ved første opptaksrunde ved DMMH. Det antas at mellom 180 – 190 av disse kommer til studiestart. Det forteller rektor ved DMMH Elise Berit Skagen til Adresseavisen.

– Behov for helhetlige målsettinger og tiltak

For å snu den negative utviklingen, ønsker NHO Geneo å styrke trepartssamarbeidet. Landsforeningen har gjennom regjeringens Strategi for rekruttering til lærerutdanningene og læreryrket forpliktet seg til å utvikle trepartssamarbeidet for å blant annet styrke arbeidet rekruteringen til barnehagelærerutdanningen og yrket. 

– Barnehagene må være en attraktiv arbeidsplass med utviklings- og karrieremuligheter. Et mangfold av barnehager med tilbud av høy kvalitet å velge mellom, videreutdanning og faglig utvikling på arbeidsplassen er sentralt for å få til dette. Derfor er det behov for helhetlige målsettinger og tiltak som kan underbygge dette, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Bekkemellem legger til at man bør tenke nytt om rundt rekrutteringen og styrke laget rundt barnehagelæreren.

– Vi støtter flere barnehagelærere inn i sektoren, men det vil ta mange år før vi når målet om 60 prosent barnehagelærerdekning. Mens man bygger opp barnehagelæreryrket, bør man kunne satse på å få inn mer tverrfaglighet i barnehagene. Dette vil både avlaste barnehagelærerne og styrke laget rundt barnet og barnehagen, sier Bekkemellem.

  • Tone Mila
  • Fagsjef i Barnehagebransjen

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: