– Reell likebehandling av kommunale og private barnehager er det aller viktigste

Publisert

Fra venstre: Hibo, pedagogisk leder i FUS Vestliskaret, Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo, Ellen Reitan, daglig leder i FUS Vestliskaret, Kari-Anne Jønnes, stortingsrepresentant for Høyre, Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo, og Live Kroknes Berg, politisk rådgiver i Høyre. Foto: NHO Geneo/Emma Egedal Nilsen.

Sammen med stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H) besøkte NHO Geneo FUS Vestliskaret barnehage på Stovner i Oslo. Sammen med de ansatte diskuterte de hvor viktig det vil være å sikre en ny barnehagelov og forutsigbare rammevilkår.

Tirsdag 17. september besøkte Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo, og Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo, FUS Vestliskaret barnehage på Stovner i Oslo. Stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H) var også med på besøket.

Nytt barnehageforlik og forutsigbare rammevilkår

Sammen med de ansatte i FUS Vestliskaret barnehage diskuterte NHO Geneo og Jønnes hvor viktig det er å sikre en ny barnehagelov og forutsigbare rammevilkår.

De ansatte er bekymret for at et eventuelt inngrep i kostpriser kan ramme private barnehager som Vestliskaret. De påpeker at de har en høyere kostpris enn kommunale barnehager, noe som gjør det mulig for dem å tilby flere måltider av høy kvalitet.

– For en pris på 550 kroner får barna tre måltider om dagen, inkludert varm lunsj og frukt. Det er en kjempeinvestering i ernæring og kunnskap rundt mat, sier daglig leder i Vestliskaret FUS barnehage, Ellen Reitan.

De ansatte viser NHO Geneo barnehagen. Foto: NHO Geneo/Emma Egedal Nilsen.

– Vi har barn som er her fra sju til fem fordi foreldrene jobber eller er alene. Og det er ikke sånn at de barna står her klokka fire og får beskjed om å vente til middagen klokka halv seks, forteller Reitan.

– Jeg håper virkelig at ingen begynner å røre ved maksprisen. Det snakkes jo stadig om at alle skal ha lik pris, men det er ikke rettferdig når vi tilbyr noe annet, sier hun.

Stortingsrepresentant for Høyre Kari-Anne Jønnes perler sammen et av barna i FUS Vestliskaret barnehage. Foto: NHO Geneo/Emma Egedal Nilsen.

Likebehandling av kommunale og private barnehager

Reitan og de ansatte uttrykker en tydelig bekymring over utfordringene private barnehager som deres egen ofte møter, utfordringer som de mener kommunale barnehager i mindre grad opplever. Særlig er de bekymret for finansiering og fordeling av ressurser, hvor de opplever at private aktører står i en sårbar posisjon.

Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo, på besøk i FUS Vestliskaret barnehage. Foto: NHO Geneo/Emma Egedal Nilsen.

De frykter at dersom det innføres strammere reguleringer, kan det undergrave deres evne til å opprettholde et høyt kvalitetsnivå på tilbudet til barna. For de ansatte er det essensielt at både private og kommunale barnehager skal ha like muligheter til å gi et godt og variert tilbud til barna. Samtidig er de bekymret for at endringer i rammebetingelsene kan forrykke denne balansen, og i verste fall gjøre det vanskeligere for private barnehager å konkurrere på lik linje med de kommunale.

– Vi mener at flere begrensninger på barnehagenes mulighet til å forbedre kvaliteten vil føre til mindre mangfold, mindre innovasjon og færre spesialiserte barnehager. For eksempel betaler foreldre for mattilbudet. Med flere begrensninger og et mulig tak på kostpenger, vil barnehager som FUS Vestliskaret ikke kunne opprettholde dagens mattilbud, sier Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo.

– Vi tar med oss de innspillene de ansatte ga oss. Det aller viktigste for hele sektoren akkurat nå er forhandlingene om ny barnehagelov og sikre forutsigbare rammevilkår. Det aller viktigste da er reell likebehandling av kommunale og private barnehager, og en ny barnehagelov må sikre dette, slår Sølsnæs fast.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: