Godthaab, Norges Eldste rehabiliteringsinstitusjon, opplever stor usikkerhet og frykter for deres eksistens i fremtiden. Som en privat ideell stiftelse har de ingen eiere som kan skyte inn kapital når strømprisene og pensjonsutgiftene øker, når taket lekker, eller når de må gjennomføre helt nødvendige oppgraderinger for å sikre best mulig behandling for sine pasienter
Rehabiliteringsinstitusjonen planlegger å utvikle tomten de har, for å skape et helhetlig helse- og omsorgsprosjekt hvor de bygger boliger for leie og til slag, til beboere i alle aldre. Her vil de også tilby ekstratjenester, slik at det blir et alternativ for eldre som ønsker å bo hjemme, men som trenger mye hjelp. Her bringer de også generasjoner sammen til et større felleskap. Hele tankegangen til prosjektet er å sørge for god folkehelse og økt livskvalitet, ved å forebygge ensomhet og ta i bruk naturen.
– Den typen virksomhet Godthaab driver med er utrolig viktig, og behovet de dekker kommer ikke til å bli noe mindre i fremtiden, sier Sigbjørn Gjelsvik, stortingsrepresentant for Senterpartiet.
Derfor planlegger de å utvikle tomten de har, til å skape et helhetlig helse- og omsorgsprosjekt hvor de bygger boliger for leie og salg, til beboere i alle aldre. Her vil de også tilby ekstratjenester, slik at det blir et alternativ for eldre som ønsker å bo hjemme, men som trenger mye hjelp. Her bringer de også generasjoner sammen til et større fellesskap.
– Vi ligger i naturen, og vi bruker naturen i vår behandling. Derfor har vi også vært så opptatte av å ivareta den i hele prosjektet, sier Christian Wie Falkenaas, prosjektleder for eiendomsutviklingsprosjektet.
Kroken på døren
Nå er utfordringen: Godthaab har gjort store justeringer i prosjektet for å ivareta natur. Bærum kommune har vedtatt reguleringsplanen, men Statsforvalterens fagavdeling for miljø har sendt en innsigelse til Kommunal- og distrikts departementet (KDD). I mekling med Bærum kommune har Statsforvalteren kommet frem til at de anbefaler KDD å ikke følge Stat forvalterens (altså sin egen) innsigelse. Innsigelsen ligger fortsatt hos KDD.
Noe av bakgrunnen for de økonomiske utfordringene er en avtale med Helse Sør-Øst som deflatorjusteres, men som ikke tar hensyn til den reelle prisstigningen. De har også hatt et etterslep etter korona, grunnet mye støtte som måtte tilbakebetales til Helse Sør-Øst. Dette var fordi de hadde lavere belegg, nettopp fordi Helse Sør-Øst ikke henviste pasienter dit.
Dette skaper stor usikkerhet for Godthaab og deres eksistens i fremtiden. Helse Sør-Øst har sagt opp avtalen med Godthaab, og nå utlyses snart en ny konkurranse. Dersom ikke dette prosjektet blir noe av, kan dette bety kroken på døren for Norges eldste rehabiliteringsinstitusjon – hvor de har bygget opp tverrfaglig kompetanse over mange, mange år.