- Vi må utnytte helsedata i mye større grad enn i dag

Leder av HelseOmsorg21-rådet, Per Morten Sandset. Foto: NHO Geneo

Under NHO Geneos årskonferanse 2024, fikk deltakerne stifte bekjentskap med lederen av HelseOmsorg21-rådet, Per Morten Sandset. Han gikk gjennom rådets arbeid de siste årene.

Per Morten Sandset er i tillegg til leder av HelseOmsorg21-rådet, professor ved Universitet i Oslo (UiO) med hovedansvar for forskning og innovasjon. Han trekker frem tre hovedområder som rådet fokuserer særlig på.

- Det er særlig viktig med god folkehelse, hvordan fremtidens helse- og omsorgstjenester ser ut, og hvordan vi får både verdiskaping og næringsutvikling, sa Sandset.

- Jeg er overbevist om at vi må utnytte helsedata i mye større grad enn i dag, om vi skal lykkes på disse tre områdene. I dag tar det 8 til 12 måneder å få tilgang til helsedata, denne ventetiden må kraftig ned, slår han fast.

Han stiller også spørsmålet om utfordringene og mulighetene i helse- og omsorgstjenestene står i forhold til hverandre.

- Når vi ser på fordeling av helsekronene, så er det en lik fordeling: 50 prosent til kommunehelsetjenesten og 50 prosent til spesialisthelsetjenesten. Men nå vi ser på fordelingen av helseforskning, så er tallet drastisk annerledes: 90 prosent går på spesialisthelsetjenesten, mens kun 10 prosent går til å forske på kommunehelsetjenesten, konkluderer Sandset.

Helsedata og forskning hører også tett sammen med digitalisering.

- Norge er et foregangsland for digitaliserte helse- og omsorgstjenester. Da er det også viktig at befolkningen involveres i utviklingen av likeverdige og inkluderende helse- og omsorgstjenestene. Dette henger sammen med alt, avslutter han.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: