- Vi har litt pilotsyke i Norge

Bård Benum viser frem sin digitale nattevakt. Her fra panelet, fra venstre: Assad Abbas (Dibber), Bård Benum (VitalThings), Ingvild Kristiansen (Stendi), Annbjørg Falck (NaDeNo Nanoscience), og Kåre Anda Aronsen (NHO Geneo). Foto: NHO Geneo

Teknologi blir ofte trukket frem som en av løsningene på utfordringene i helsevesenet. Under NHO Geneos årskonferanse: Sammen om løsningene, var derfor ett av temaene "Mulighetene i dagens og fremtidens teknologi".

I panelet, ledet av direktør for strategi og organisasjon i NHO Geneo, Kåre Anda Aronsen, fant vi flere spennende aktører på ulike områder innenfor helsenæring, velferd og oppvekst. Disse representerer også bredden av medlemmer i NHO Geneo.

Annbjørg Falck er administrerende direktør og medgründer i NaDeNo Nanoscience, som er utsprunget fra SINTEF i Trondheim.

- I NaDeNo jobber vi med nanoteknologi, mer spesifikt persontilpasset medisin. Partiklene vi produserer, er så små at det går over tusen stykker på et hårstrå. Det gjør at vi kan sette sammen medisiner på nye måter og tilpasse legemidler bedre til pasientene, sa Falck.

Hun ble etterfulgt av Bård Benum, medgründer og daglig leder i VitalThings. Bedriften ble blant annet kåret til årets NHO-bedrift i Trøndelag tidligere i år.

- Vi har utviklet en digital nattevakt, en liten boks som får plass i håndflaten. Den overvåker pust og puls hos pasientene gjennom radarteknologi. I dag blir den brukt i en rekke kommuner og på flere universiteter, fortalte Benum.

- I VitalThings er det to ting som er særlig viktige: proaktivitet og produktivitet. Vi er med å utvikle fremtidens løsninger for å kunne drive mer effektivt, og samtidig øke pasientsikkerheten, sa Benum.

Dibber er et selskap som har utviklet en app som brukes i over 600 barnehager i 10 land. Assad Abbas er virksomhetsarkitekt i Dibber. Han fortalte om at de må tenke litt annerledes enn andre teknologiutviklere.

- Teknologi vil ikke erstatte mennesker, men det vil hjelpe ansatte, barn og foreldre med å gjøre jobben sin eller utføre oppgaver i det daglige. Brukerne våre er både små barn og voksne, derfor må vi tenke litt annerledes enn andre når vi utvikler appen vår, sa Abbas.

- Gjennom appen vår kan barna utfordre sansene, for eksempel ved å reise digitalt til Amazonas regnskogen og oppleve skogen og dyrene gjennom bruk av sansene, fortalte han.

Til slutt var også tjenesteleverandørene innen helse og velferd representert.

- Stendi er en tjenesteleverandør, så vi må også tenke helhetlig. Vi skal hver dag bedre hverdagen til de som bor hos oss, jobber hos oss, og de pårørende. Hvis vi kan lette hverdagen til ansatte, så betyr det at flere kan få hjelp – både raskere og bedre. Derfor må vi stadig tenke nytt og utvikle løsningene som bidrar til dette, sa Ingvild Kristiansen, administrerende direktør i Stendi.

Anda Aronsen tok ordet og utfordret panelet:

- Det er tydelig at et samspill mellom alle dere som er representert på scenen, er det som må til for å utvikle og løse utfordringene i helsenæring, velferd og oppvekstsektoren. Men hva er det som skal til for å videreutvikle teknologien i sektorene?

- Vi har litt pilotsyke i Norge, altså alt skal piloteres. Sjelden får man til skalering. Vi må lykkes med det, og jeg tror for eksempel et helseteknologifond som kan investere i skaleringsfasen vil være en nøkkel, slo Bård Benum fast.

- Jeg mener det offentlige må stille mer og strengere krav til innovasjon i anbudsprosessene sine. Det vil føre til mer utvikling, til det beste for brukerne og pasientene, avsluttet Ingvild Kristiansen.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: