- Vi har høye forventninger til våre felles helse- og velferdstjenester, og det skaper noen utfordringer

Publisert

Fra venstre: ordstyrer Lena Verås Eriksen (kommunikasjonsdirektør i NHO Geneo), Anita Tunold (adm.dir. i Aleris), Atle Hunstad (adm.dir. i Melanor), og Karita Bekkemellem (adm.dir. i NHO Geneo). Foto: NHO Geneo

Arendalsuka 2024 ble sparket i gang med NHO Geneos første arrangement "Hvordan sikre lik rett til rettighetsbaserte helse- og velferdstjenester?". På scenen kunne en fullsatt sal høre helseforetak, private aktører og Stortingspolitikere løse utfordringene.

Først ut på scenen var Anne-Lise Kristensen, avdelingssjef samhandling, brukermedvirkning og helsekompetanse i Vestre Viken Helseforetak. Hun er tidligere pasient- og brukerombud. Under hennes innledning, la hun vekt på pasientene og brukerne:

- 91 prosent av de som klager på helsevedtak, får ikke medhold. Likevel brytes loven flere ganger hver dag, ved at mennesker ikke får den hjelpen de har krav på, sier hun.

- Samtidig har ikke en tredjedel av befolkningen ikke god nok helsekompetanse til å finne frem til sine rettigheter, og som derfor ikke får den hjelpen de har rett på, påpeker hun.

Hun avslutter:

- Å lage lover er ikke det mest kompliserte. Men vi må ha et lovverk som gjør nytte for seg, og ikke skaper like mye frustrasjon som i dag. Hvis du er avhengig av helsehjelp, så er det totalt uviktig hvem som driver tjenesten. Du er kun opptatt av å få hjelp, konkluderer Kristensen.

 
- Vil hjelpe enda flere

Deretter var det duket for stemmer fra privat sektor. Administrerende direktør i Aleris, Anita Tunold, fortalte at de gir behandling til 350.000 pasienter i året.

- Felles for disse pasientene er at de har et helseproblem, og har en rettighet på å få behandling, påpekte hun.

- Vi vil gjerne hjelpe enda flere som står i helsekø, men vi får ikke lov. Tidligere var antallet offentlige-henviste pasienter på 50 prosent hos Aleris, mens nå er tallet 8 prosent. Vi mener det burde mer samarbeid, slik at færre kan få hjelp raskere og uten å måtte betale for det selv, utfordret Tunold.

Hun ble fulgt opp av Atle Hunstad, administrerende direktør i bransjeforeningen for medtek- og lab, Melanor. Melanor er en bransje i NHO Geneo. 

- Medisinsk utstyr er en like viktig innsatsfaktor som medisiner og helsepersonell, understreket han.

- Riksrevisjonens rapport er knusende. 30% av utstyret har gått over levetiden, 30% er i ferd med å gå ut. Medisinsk utstyr har blitt en salderingspost, og det må vi gjøre noe med - for eksempel må vi gjøre noe med anskaffelsesordningene, slo Hunstad fast.

Til slutt slapp NHO Geneo-lederen, Karita Bekkemellem, til:

- Vi kan ikke fortsette å snakke om utfordringene i fremtiden, de er allerede her, påpekte Bekkemellem.

- Bare se til Sverige og Danmark, de er langt foran oss. For eksempel Danmark, de har kuttet helsekøene sine i to på bare 1 år gjennom å inngå samarbeid med private aktører, forklarer hun.

-Så vil jeg hylle helseminister Vestre for at han kom med Ventetidsløftet, tar mål av seg selv og skal redusere helsekøene. Det er viktig at private får bidra, og sammen skal vi få ned helsekøene, konkluderer den tidligere statsråden.

 

Politisk duell

Til slutt var det duket for politisk duell mellom Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Trøen, og Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Truls Vassvik. De er henholdsvis leder og første nestleder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Vassvik mente det er krevende å fjerne helserettigheter:

- Hvis målet ikke er å skape bedre helse, så burde vi ikke ha den rettigheten, argumenterte han.

Trøen kontret med:

- Jeg er ikke sikker på at vi skal ta rettigheter fra folk, men vi må ha rettigheter som fungerer som de skal, svarte hun.

Politikerne ble utfordret av ordstyrer Lena Verås Eriksen, rundt hva de mener om offentlig-privat samarbeid og hvordan man skal kutte helsekøer. Der var Trøen tydelig:

- For meg er det ikke knekkende likegyldig hvem som leverer helsetjenesten, men for pasientene så er det det.

- Andre land som har slitt med å få nok personell, har tatt i bruk annen teknologi og arbeidstidsformer for å løse utfordringene. I Norge har vi hatt råd til å la være, men nå er det snart slutt. Derfor må vi sørge for mer samarbeid, poengterte Trøen.

Helt avslutningsvis ble Vassvik utfordret på at regjeringen lanserte Ventetidsløftet, samtidig som de har nedsatt et Avkommersialiersingsutvalg.

- Vi mener det vi alltid har ment, at offentlig-privat samarbeid er viktig for helsevesenet vårt, avsluttet Vassvik.

  • Torbjørn Furulund
  • Bransjedirektør i Helse og velferd

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: