Arrangementet "Folkehelsonomics: En investering i fremtidens helse" blir sparket i gang av forbrukerøkonom og advokat i Nordea, Derya Incedursun. Hun presenterer en hel rekke skremmende fakta rundt økende inaktivitet og mer overvekt blant nordmenn.
- Visste du at 13 prosent av oss nordmenn aldri mosjonerer? spør hun retorisk.
Panelet bestående av både politikere, treningsbransjen og organisasjoner følger ivrig opp Incedursuns presentasjon.
- Vi hører om de store utfordringene og så skal vi løse det med grønn resept. Det blir for enkelt. Vi må ha flere tiltak enn det, blant annet øke helsekompetansen blant befolkningen, foreslår Kamzy Gunaratnam, Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.
- Vi må tenke enda bredere. Hvordan skal vi hjelpe dem som aldri kommer seg på treningssenteret? Hva med å bygge flere turstier og utendørsapparater? Det er slik vi når dem som aldri kommer seg på treningssenteret, argumenterer hun.
- Treningsbransjen har et stort ansvar for å bidra til mer aktivitet. Når andelen som er fysisk aktive hjemme eller i naturen går ned, så må treningssentrene legge til rette for at flere kan være aktive hos dem, følger Sondre Gravir, konsernsjef i SATS opp.
Han blir raskt fulgt opp av Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
- Treningssentrene er mye mer enn å løfte vekter og ha en personlig trener. De er en sosial møteplass, bidrar til mer forebygging og fysisk aktivitet og bidrar til bedre psykisk helse blant befolkningen, slår hun fast.
- Hvordan kan for eksempel treningsbransjen jobbe sammen med legemiddelindustrien for å få ned utviklingen av diabetes? Kan treningsbransjen samarbeide med barnehagene eller arbeidsplassene? Det er mange grep vi kan ta, hvis vi tør å tenke litt nytt, sier Bekkemellem.
Hun er oppgitt over pengebruken på helsefeltet, og viser blant annet til at kun 3 kroner av hver hundrelapp som brukes på helse går til forebygging.
- Vi har et sykevesen, ikke et helsevesen. Hvorfor skal vi bruke pengene på å reparere, når mer kunne vært brukt til å forhindre sykdom? Vi må slutte å tenke på helse som en utgift, og heller se på det som en investering, konstaterer NHO Geneo-lederen.
Hun får svar fra Høyre:
- Allerede i 9-årsalderen blir vi mindre aktive. Hva skal vi gjøre med det? Vi må tenke større helhetlig, og starte tidligere med forebygging. Høyre foreslår en folkehelsereform, som skal se på skatter og avgifter og hvordan disse kan innrettes for å oppfordre flere til å være mer aktive. Den skal også ta for seg skolesystemet og hvor mye penger som brukes til forebygging, proklamerer Erlend Svardal Bøe, Stortingsrepresentant for Høyre.
Med i panelet er også lederen for det nylig nedsatte utvalget for forebyggende helse. Jan Oddvar Skisland er også tidligere ordfører i Kristiansand. Han forteller om hvordan utvalget skal jobbe med problematikken fremover.
- Utvalget skal peke på tiltak og hvordan man inkorporer disse i samfunnet. Men det jeg kan si allerede nå er at vi må jobbe mer koordinert, gjerne på tvers av fylkeskommuner og kommuner- sier Skisland.
- Vi må begynne å tenke lenger enn kun ett år av gangen som man gjør med statsbudsjettet, og setter av litt og litt penger. Skal vi løse utfordringene, må vi ha langsiktig arbeid og tenke de lange linjene, oppfordrer Bekkemellem til slutt.