- Kan ikke løse utfordringene utelukkende ved økte økonomiske bevilgninger og flere fagfolk

Fra venstre: Ola Eloranta, seniorrådgiver i NHO Geneo, og Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Legemiddelindustrien.

Det var et av budskapene til NHO Geneo under Nasjonal helse- og samhandlingsplan-høringen.

Tirsdag 16. april ble det avholdt høring i Helse- og omsorgskomiteen om Nasjonal helse- og samhandlingsplan.

Ola Eloranta, seniorrådgiver for politikk og kommunikasjon i NHO Geneo, Torbjørn Furulund, bransjedirektør for Helse- og velferdsbransjen i NHO Geneo, og Leif Rune Skymoen, administrerende direktør Legemiddelindustrien, la blant annet vekt på at man fremover må gjøre mer med mindre i helsesektoren fremover, det er behov for mer forebygging for å redusere uhelse, det må investeres i mer teknologi, det er behov for mer satsing på helsedata, kliniske studier, og at det er på tide å få på plass et voksenvaksinasjonsprogram.

- Vi vil innledningsvis berømme regjeringen for å legge frem en plan for helsetjenestene som etter vår vurdering favner de viktigste områdene for prioriteringer og endringer. Norge står overfor store utfordringer som må løses for å sikre en fortsatt likeverdig og bærekraftig helsetjeneste, sier Ola Eloranta, seniorrådgiver i NHO Geneo.

- Det er ikke bærekraftig å fortsette og løse helsetjenestene utelukkende ved stadig økte økonomiske bevilgninger og flere fagfolk. Vi må gjøre mer med mindre, påpeker Eloranta.

- NHO Geneo mener derfor forslaget om å intensivere innsatsen og bruke et bredt sett av virkemidler for å dempe personelletterspørselen, samtidig som kvalitet og tilgjengelighet ivaretas, er klokt. 

Mer forebygging

NHO Geneo savner at Nasjonal helse- og samhandlingsplan tydeliggjør hvordan regjeringen vil legge til rette for et tett og tillitsbasert samarbeid med private aktører, særlig på tjenestesiden. 

- Vi må forebygge mer og å redusere uhelse, vi må bruke teknologi smart der det gir gevinst for samfunnet og pasienten, og vi må tenke innovasjon også på tjenestesiden, ikke bare på produkter og industri. Og samhandlingen må bli bedre, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for Helse og velferd i NHO Geneo.

- Kreft, demens, muskel og skjelettplager og generelt livsstilsykdommer er og kommer til å bli de store helsebyrdene fremover. For å redusere uhelse og behandling må vi forebygge, sier Furulund.

- For å oppnå dette målet, må vi tenke utenfor de tradisjonelle helsetjenestene og vi anbefaler involvering av arbeidsplassene og privat næringsliv. NHO Geneo støtter et forsterket samarbeid mellom arbeids, velferdssektoren og helsesektoren, sier han.

- Nå må vi få satt i gang

Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i NHO Geneo-bransjen Legemiddelindustrien, trakk frem tre områder det er nødvendig å satse mer på: 1. Helsedata. 2. Kliniske studier. 3. Voksenvaksinasjonsprogram.

- Helsedata er et område vi i Norge har pratet om lenge og vi har vært flinke til å klappe oss selv på skuldra og si at vi er unike. Men andre land har satset og gått forbi oss, sier Skymoen.

- Det må satses kraftigere og tiltakene må samles i en handlingsplan for helsedata, legger han til.

- Det er viktig at oppfølgingen av Nasjonal helse- og samhandlingsplan at det inkluderes en oppdatert og videreført plan for kliniske studier, sier Skymoen.  kliniske studier i

- Det gis mye plass til forebygging i meldingen. Det mener vi er bra og helt nødvendig for å ta ned presset på helsetjenesten. Vaksinasjonsprogram vet vi virker. Og vi vet at voksenvaksinasjonsprogram er blitt anbefalt av fagmyndigheten i en årrekke. Nå må vi få satt i gang, sier Skymoen.

Her kan du lese hele NHO Geneos høringssvar. 

Her kan du se opptak fra høringen. 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: