- Helsenæring, velferd og oppvekstsektoren er en sentral del av norsk næringsliv

Publisert

Åpningssamtalen på årskonferansen. Fra venstre: Erik Wold (konferansier), Ole Erik Almlid (administrerende direktør i NHO), og Karita Bekkemellem (administrerende direktør i NHO Geneo). Foto: NHO Geneo

NHO Geneos årskonferanse 2024 ble sparket i gang med en samtale mellom Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, og Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo. Der var de enige om særlig én ting.

- De store oppgavene løser vi best sammen. Som denne konferansen heter: "Sammen om løsningene". Vi har en god velferdsmiks med lange tradisjoner her i Norge, og det må fortsette, slo Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO fast.

- Skal vi løse utfordringene vi står overfor, så trenger vi NHO Geneos medlemmer og andre private aktører, fulgte Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, opp.

- Norge trenger kortere helsekøer, psykisk helsetilbud til unge, omsorg for de eldre, og mye mer. Det løser vi med mer samarbeid, ikke mindre. Vi må forene alle gode krefter, vi løfter mest i flokk, fortsatte Ole Erik Almlid.

Han hadde også en viktig anerkjennelse av NHO Geneos medlemmer.

- Det er viktig å påpeke at helsenæring, velferd og oppvekstsektor er en sentral del av norsk næringsliv. Dette er helt avgjørende sektorer for å løse de store utfordringene vi står overfor. Vi får ikke grønn omstilling. inkludert flere i arbeidslivet eller mer kompetanse uten at disse bedriftene har en sunn økonomi, sa Almlid.

Trepartssamarbeid på sitt beste

NHO-sjefen kom også med en pekefinger til regjeringen:

- Det er ikke til å stikke under en stol at dagens regjering har gjort det mer krevende for de private tilbyderne. Motiver er mistenkeliggjort og samarbeidet er vanskeliggjort, påpekte han.

- Den nye helseministerens ferske initiativ og samarbeid for å få ned helsekøene, kan sees som et slags brudd med den nærmest fiendtlige politikken ført under denne regjeringen. Og det er svært positivt fra Vestre. Dette er trepartssamarbeid på sitt beste, utbrøt Almid.

Bekkemellem satte ord på den krevende situasjonen medlemmene har stått i.

- Det er klart det har vært en krevende situasjon for våre medlemmer, og det er det fortsatt for en del med forsøkene på utfasing. På en annen side møter medlemmer på andre områder velvilje fra regjeringen, og da er det et dilemma hele tiden på hvor hardt man skal gå ut i media, forklarer hun.

- Derfor er det viktig at vi tør å stille krav. Vi må stille krav politisk til myndighetene og andre politikere, men medlemmene må også tørre å stille krav til oss, sa Bekkemellem. 

Alt henger sammen

Almlid trakk flere ganger frem temaet for årskonferansen: "Sammen om løsningene".

- Om vi er sammen om løsningene og om vi skal lykkes, da må private få lov til å bidra med sin kapasitet, kompetanse og innovasjonskraft. Enten det er helse og omsorg, om det er treningsbransjen, legemiddelindustrien, med-tek eller barnehager. Dette samspillet blir enda viktigere i morgen!, sa han.

- NHO Geneo bygger et sterkt lag Norge aldri har sett maken til, fordi sammen er vi sterkere, sa Bekkemellem og konkluderte:

- Alt henger sammen, fra vugge til grav; barnehagene, barnevern og legemiddelindustrien med sine vaksiner bidrar til en god start på livet. Treningssentrene, fysioterapeuter, kiropraktorer, bedriftshelsetjenesten og BPA bidrar til forebyggende helse, og at vi kan leve sunne og normale liv. Private sykehus og medisinske sentre, rehabilitering, medisinsk utstyr og digitale tjenester bidrar til at vi kan være trygge og får rask hjelp om vi trenger helsehjelp. Og til sist bidrar sykehjem og hjemmetjenester til at vi får en trygg og verdig alderdom etter et langt liv.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: