Fra høyre, Bård Benum, chief executive officer i Vital Things, Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris, Saeid Hosseini, medgründer av Vilje Bionics, og Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.
Snaut 3 prosent av det totale helsebudsjettet går til forebygging. Det er ikke godt nok, mener et unisont bedriftspanel under lanseringen av NHOs scenariorapport om fremtidens helse- og omsorgstjenester.
Torsdag 12. desember overrakte viseadministrerende direktør NHO, Anniken Hauglie, scenariorapporten «Morgendagens helse- og omsorgstjenester» til helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre.
NHO og 15 andre organisasjoner har samarbeidet om rapporten, hvor det blant annet trekkes frem at budsjettene ikke bare kan fortsette å øke og at tilgang på kompetent arbeidskraft må håndteres for å unngå kollaps. Et viktig grep for å få til dette er å sørge for at det lønner seg å investere i forebyggende helse, samt få folk ut av behandlingskøene.
- Vi må droppe de ideologiske skillelinjene. Vi må jobbe sammen. Det må også lønne seg å få ut folk av behandlingskø. For mange er det lettere å få sykepenger, enn å få den operasjonen de trenger. Det skaper mistillit til vår felles helsetjeneste, sier Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris.
Pandemi-suksess
- Vår refleksjon rundt tematikken, er at det er for lite snakk om hvordan man jobber sammen. Pandemien er et godt eksempel der samarbeidet mellom det offentlig og det private funket veldig bra. Man var da enige om et problem som skulle løses, så var det de med de beste løsningene som ble valgt. Vi ser ingen grunn til at man ikke kan ha den samme hastigheten og løsningsviljen selv når det ikke er krise, sier Kristoffer Ingebrigtsen, daglig leder i Dr.Dropin.
Samarbeid mellom offentlige og private aktører som en viktig faktor for å løse utfordringene, ble også trukket fram av Bård Benum, chief executive officer i Vital Things.
- Vi er teknologioptimister. Vi har blant annet fokus på tett samarbeid med kliniske miljøer, sykehus og kommuner. Vi må ta fram løsninger som tar oss fra reaktiv oppfølging til proaktiv oppfølging, sier Benum.
Pragmatisk
Helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre, understreker at det finnes mye innovasjonskraft også i det offentlige.
- Dette er veldig interessante perspektiver. Det er store omstillingsbehov, vi må forsterke og fornye, sier Vestre.
- Jeg er pragmatisk innstilt når det kommer til samarbeid med private aktører. Det som er viktig er at det er fellesskapet som sitter med hånden på rattet.
På spørsmål fra Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, om Vestre vil pålegge helseforetakene i tildelingsbrevene til å ta i bruk privat innovasjon, både på teknologi og tjeneste, så var det et tydelig svar fra Vestre.