Vi bruker stadig mer penger på helse: — På tide at vi legger mer innsats i forebyggende helse.

Publisert

Foto: Pexels.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at de samlede løpende helseutgiftene i Norge var 453 milliarder kroner i 2022. Det er 29 milliarder kroner mer enn i 2021.

Tallene viser at samlede utgifter til helse utgjorde 83 100 kroner per innbygger i 2022, skriver SSB. Man finner tallene i SSB-serien "helseregnskap". Her er utgifter knyttet til helserelaterte pleie- og omsorgstjenester medregnet. Alle helseutgifter er omfattet, uavhengig om tjenester er levert av offentlige eller private aktører og uavhengig av hvem som finansierer utgiftene.

SSB skriver at helseutgiftene i løpende priser økte med 6,9 prosent i 2022, noe mindre enn fra 2020 til 2021. Likevel var økningen stor sammenlignet med perioden 2016-2020. I faste priser økte helseutgiftene 3,3 prosent fra 2020 til 2021 og 1,6 prosent fra 2021 til 2022.

Som SSB skriver, er alle helseutgifter omfattet. Tallene viser at privatandelen av helseutgiftene ligger stabilt til marginalt fallende, det samme gjør den offentlige andelen av helseutgiftene. 

 

Forebyggende helse kan redusere Norges helseutgifter.

Økende helseutgifter kan representere et samfunn som ikke gjør nok for å fremme innbyggernes helse. Arbeidsinkludering, fysisk aktivitet, forebygging av skader gjennom fokus på muskel- og skjeletthelse og folkeopplysning rundt kosthold og ernæring er noen av stikkordene her.

– Det må investeres mer i forebyggende helse. Helsefremmende og forebyggende tiltak kan være med å kutte helsekøer og sykefravær, lette presset på helsevesenet og redusere de totale helseutgiftene. Samtidig er det viktig at vi i felleskap håndterer de utfordringene helsevesenet står overfor, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo.

NHO Geneo har tidligere fremmet refusjonsordning for trening på grønn resept og tilrettelegging for samarbeid med private aktører innen rehabilitering som helse forebyggende tiltak. Tidligere i høst kunne vi også slå fast at Norge har status som et av verdens sykeste land, da er det kanskje ikke så rart at helseutgiftene øker.

– Trenden viser at helseutgiftene trolig vil øke i årene som kommer. Offentlige og private aktører kan gå sammen om å sette inn tiltak som vil redusere de totale helseutgiftene. Da vil vi legge til rette for forebyggende helse samtidig som vi unngår et todelt helsevesen gjennom den lange tradisjonen vi har for en velferdsmiks, legger Furulund til.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: