Tre av fem private barnehager med overskudd i 2022: Tallene har aldri vært så lave

Publisert

Foto: Pexels.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 59 prosent av private barnehager gikk med overskudd i 2022. Tallene for 2022 følger en åtte år lang, nedadgående trend for private barnehager.

Mandag 20. november oppdaterte Statistisk sentralbyrå (SSB) tallene i "Regnskap for private barnehager". Tallene for 2022 viser at 2690 av Norges private barnehager, var det 1577 som gikk med overskudd. Dette er en reduksjon fra 2021, tallene følger også den nedadgående trenden for private barnehagers omsetning vi har sett siden 2015. Det som er nytt denne gangen, er at tallene aldri har vært så lave.

I SSBs tall ser man at driftsmarginen til private barnehager har gått fra 5,5 i 2015, til 1,7 i 2022. Andelen private barnehager som hadde positivt resultat i 2015 lå på 70,2 prosent. I 2022 lå andelen private barnehager med positivt årsresultat på 58,6 prosent. Det er en nedgang på 16,51 prosent.

Færre private barnehager 

Det var 2 690 private barnehager i drift i hele året 2022, en nedgang på 106 sammenlignet med året før. Siden 2018 har det vært en nedgang på 280 private barnehager.

– 45 prosent av de private barnehagene var eid av et konsern/aksjeselskap i 2022, mens 23 prosent var foreldreeiet. Antallet private barnehager som var eid av et konsern/aksjeselskap har blitt redusert med 24 barnehager siden 2021, og 113 siden 2018, sier Elisabeth Haraldsrud, seniorrådgiver i SSB. 

Ny barnehagelov kan være avgjørende

Tidligere i høst sendte regjeringen forslag til ny barnehagelov ut på høring. I det nye lovforslaget kan man lese at regjeringen ønsker å flytte ansvaret fra stat til kommune.

I regjeringens forslag til ny barnehagelov skal kommunene blant annet få bestemme hvordan man skal beregne tilskudd til private barnehager. I regjeringens nye lovforslag skal kommunene i prinsippet stå for alt som har med drift og finansiering av barnehager å gjøre. Dette til forskjell fra i dag, hvor private barnehager er sikret likeverdig behandling gjennom det lovfestede likebehandlingsprinsippet.

– SSBs nye tall viser at private barnehager er sårbare for justeringer rundt finansiering. Andelen private barnehager med positivt årsresultat er fallende, og har vært fallende i åtte år. Dette kan vi ikke ignorere. Derfor er jeg bekymret for hva regjeringens nye forslag til barnehagelov har å si for fremtiden til barnehagers ansatte, foreldre og barn, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: