– For å styrke arbeidet opp mot politikere og myndigheter har vi inngått et interessepolitisk samarbeid med NHO Geneo. Når vi står flere sammen, øker vi sjansene for å få politisk gjennomslag, sier Trude Moen Sydtangen, administrerende direktør i Læringsverkstedet.
Samtidig trekker hun frem at Læringsverkstedet fortsatt er fullverdige medlemmer hos PBL med blant annet tariffavtale med lønns- og pensjonsavtale. Men ved å være med i NHO Geneo, ønsker de å sette ekstra fokus på barnehagesektoren i en utfordrende politisk situasjon.
Læringsverkstedet er Norges største private barnehageaktør, med 253 barnehager, 5.000 årsverk og 18.000 barnehagebarn. Læringsverkstedet ble startet av Randi og Hans Jacob Sundby i 2003. Kjeden har i tillegg til sine 240 norske barnehager, startet opp barnehager i ti forskjellige land over Europa, Afrika og Asia.
Læringsverkstedet har små og store barnehager, der rundt halvparten av barnehagene er temabarnehager, dette inkluderer naturbarnehager, idrettsbarnehager, musikkbarnehager og barnehager med utvidet formålsparagraf.
– Det viktigste nå er å sikre at vi får gjennomslag i våre innspill til lovforslagene regjeringen har sendt ut på høring. Slik lovforslagene er lagt frem vil de få svært alvorlige konsekvenser for private barnehager. Vi må derfor stå sammen og sikre at både regjering og storting forstår konsekvensene dette fører til på både kort og lang sikt. Vi ønsker å være en konstruktiv medspiller og bidra til å finne gode løsninger for en god og bærekraftig barnehagesektor for fremtiden, sier Sydtangen.
Norlandia og Kidsa med på laget
Norlandia- og Kidsa Barnehagene er til sammen den tredje største private barnehageaktøren, med sine 117 barnehager, 9.000 barnehagebarn og 3.100 ansatte. Også Norlandia har et stort mangfold av både små og store barnehager i bygder og byer over hele landet, og med mange ulike profiler som friluftsliv, gård, kultur og idrett.
– Gjennom Spekter har vi vår tariffavtale med lønn og pensjon, men gjennom et medlemskap i NHO Geneo om interesse- og næringspolitikk, ønsker vi å bidra til at NHO i større grad framover skal være en sterk talsperson og representant for barnehagesektoren i et krevende politisk landskap. NHO Geneo vil jobbe for økt gjennomslagskraft, og å synliggjøre barnehagene i politikkarbeidet og i mediene, sier Kristin Voldsnes, Divisjonsdirektør i Norlandia Barnehagene.
Norlandia Barnehagene eies av Norlandia Health & Care Group (NHC), som er eid av Roger Adolfsen og Kristian Adolfsen. Selskapene under NHC driver innen velferdsområder som barnehager, eldreomsorg, BPA, barnevern og asylmottak. Store deler av NHC-bedriftene er allerede medlem hos NHO Geneo, men nå kommer også barnehagene inn i NHO-fellesskapet.
– Det er et stort behov for å jobbe aktivt med barnehagepolitikk både på kort og lang sikt. NHO er Norges største fellesskap for bedrifter, og har en unik posisjon i norsk arbeidsliv. Det blir viktig for private barnehager å ha denne viktige støttespilleren med oss i det som er en krevende periode for alle private barnehager, hvor nærmere halvparten går i minus og mange er bekymret for framtiden og om de vil overleve. Barna fortjener at politikernes fokus endres fra ideologisk begrunnede kutt og innstramminger for private barnehager, til vektlegging av likebehandling av barn og barnehager og satsning på kvalitet og et forbedret tilbud. Nå strupes økonomien til private barnehager og det går ut over kvalitetsutviklingen og fører til forskjellsbehandling av barn, sier Voldsnes.
Støttespiller
Fra før av har landsforeningen Espira Kunnskapsbarnehagen, og noen mindre aktører innen barnehagebransjen, som medlem. Gjennom Læringsverkstedet og Norlandia-barnehagenes medlemskap om interesse- og næringspolitikk, lover Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, at det vil bli økt satsing på barnehagefeltet.
– Vi ser frem til å være en viktig støttespiller for Læringsverkstedet og Norlandia-barnehagene. Sammen skal vi bygge en sterk barnehagebransje i NHO-fellesskapet, sier Bekkemellem.
Reversering av barnehageforliket
Hun trekker særlig fram regjeringens barnehagestrategi og påfølgende endring i barnehageloven, som vil ha store konsekvenser for barnehagebransjen dersom det skulle få flertall på Stortinget.
– Regjeringen har startet full reversering av barnehageforliket ved forslag til endring av barnehageloven. Likebehandlingsprinsippet, som betyr at offentlige og private barnehager blir behandlet likt, lå til grunn for barnehageforliket. Dette vil nå regjeringen fjerne, sier Bekkemellem.
Som en konsekvens av dette vil det bli mindre mangfold av barnehager, mindre valgfrihet for foreldre, og det vil bli dyrere og mer arbeid for kommunene, påpeker Bekkemellem.
– Det regjeringen gjør er å flytte makta fra foreldrene til politikerne, sier Bekkemellem.
– Vi skal, sammen med alle medlemmene våre, jobbe for å videreutvikle barnehageforliket, ikke skrote det. Barnehageforliket er en av de mest vellykkede reformene vi har sett i moderne tid. Gjennom et sterkt offentlig-privat samarbeid, som blant annet Læringsverkstedet og Norlandia har vært en del av, fikk man på få år full barnehagedekning i Norge, flere kvinner kom i jobb og man har bygget opp en seriøs sektor hvor kvalitet, barna og ansatte står i fokus. Derfor er det urovekkende at regjeringen nå har startet en reversering av forliket, legger hun til.
Pressekontakter:
Emma Egedal Nilsen,
Kommunikasjonsrådgiver i NHO Geneo.
TLF: 977 39 471. Epost: emma.egedal.nilsen@nhogeneo.no
Arnfinn Nordbø,
Kommunikasjonssjef i Norlandia.
TLF: 408 61 467 Epost: arnfinn.nordbo@norlandia.com
Trude Moen Sydtangen,
Daglig leder i Læringsverkstedet.
TLF: 415 38 018. Epost: trude@laringsverkstedet.no