Bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo, Torbjørn Furulund, møtte tirsdag 14. november Bård Hoksrud og Terje Halleland fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe for å diskutere kuttet på 100 millioner kroner i refusjonsordning for kiropraktorer i statsbudsjettet.
– Det var et godt og produktivt møte med Fremskrittspartiets stortingsgruppe, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo.
NHO Geneo representerer et bredt spekter av norske kiropraktorer, og ønsker å understreke kiropraktortjenestens avgjørende betydning for norsk folkehelse. 1,4 millioner nordmenn sliter med muskel- og skjelettplager. En tredjedel av disse pasientene tar Norges kiropraktorer.
– Dette går utover de med dårligst økonomi. Det er viktig å legge til rette for at kiropraktorbehandling er tilgjengelig for alle pasienter, uavhengig av økonomisk situasjon og for å forebygge muskel- og skjelettplager. Kiropraktikk er forebyggende helse, og forebyggende helse reduserer sykefravær og utenforskap, som resulterer i god samfunnsøkonomi, sier Furulund.
Sentral rolle i folkehelsen
NHO Geneo representerer et bredt spekter av norske kiropraktorer, og ønsker å understreke kiropraktortjenestens avgjørende betydning for norsk folkehelse. I følge FHI hadde 12 prosent av nordmenn hadde i 2019 kontakt med kiropraktor. Dette viser at en betydelig andel av befolkningen er avhengige av kiropraktortjenestene. Halveringen av støtten til kiropraktorbehandling vil særlig ramme lavtlønnede og ansatte i kvinnedominerte yrker – hvor er det er høy forekomst av muskel- og skjelettlidelser.
Muskelskjelettlidelser er, ifølge Folkehelseinstituttet, blant de største sykdomsbyrdene i Norge. En investering i kiropraktortjenesten kan redusere det årlige sykefraværet, som i 2020 stod for 3,8% av alle tapte arbeidsdager, med muskel- og skjelettlidelser som en hovedårsak. Forebyggende tiltak kan bidra til at færre utvikler kroniske lidelser, og dermed redusere trykket på primærhelsetjenesten.