SSB-tall: Helsearbeidere i NHO-bedrifter har lavere sykefravær enn i kommunene.

Publisert

Foto: Pexels.

SSBs sykefraværstatistikk viser at helsearbeidere som er ansatt i NHOs medlemsbedrifter har lavere sykefravær enn helsearbeidere i kommunal egenregi.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at gjennomsnittlig sykefravær blant helsearbeidere (som inkluderer spesialsykepleiere, jordmødre, sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere, hjemmehjelper samt andre pleiemedarbeidere) ansatt i NHOs medlemsbedrifter er lavere enn de i kommunal sektor.  

- Et lavt sykefravær er en god indikasjon på at folk trives på jobb og at virksomheten jobber systematisk og bevisst med å forebygge sykefravær. Helsesektoren har også betydelig høyere sykefraværsprosent enn andre. Vi ser også i en fersk undersøkelse fra NHO at høy arbeidsbelastning er hovedårsaken til at sykepleiere vurderer å slutte i yrket. Det er stor mangel på arbeidskraft i sektoren, derfor er det også viktig at vi jobber sammen om å sikre best mulig arbeidsvilkår for å beholde og rekruttere flere sykepleiere og helsefagarbeidere, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo.

SSB-tallene viser at de helsearbeiderne som jobber i NHO-bedrifter hadde et sykefravær på 8,2 prosent i første kvartal 2023. Helsearbeidere i kommunal sektor hadde et sykefravær på 10,1 prosent i første kvartal 2023. Dataen tar ikke bare for seg første 2023, men også første kvartal 2022, 2021, 2020 og 2019.

Sammenlignet med første kvartal 2022, da omikron herjet, hadde helsefagarbeidere i NHO-bedrifter et sykefravær på 8,9 prosent. Helsearbeidere i kommunal sektor hadde et sykefravær på 10,2 prosent i samme periode. I første kvartal 2019, året før pandemien kom, lå sykefraværet til helsearbeidere i kommunal sektor på 9,2 prosent og sykefraværet til de i NHO-bedrifter på 7,0 prosent. Dette betyr at sykefraværet i det kommunale lå i gjennomsnitt 2,2 prosentpoeng over sykefraværet til helsearbeidere i NHO-bedrifter. Tallene viser at helsearbeidere i kommunal sektor har hatt 1,72 prosentpoeng høyere sykefravær enn helsearbeidere i NHO-bedrifter i de årene som trukket ut fra SSBs sykefraværsstatistikk.

- Den betydelige økningen i sykefraværet fra første kvartal 2020 og første kvartal 2021 kan i begge sektorer tilskrives koronapandemien. Som vi alle vet, førte pandemien til økt sykefravær på grunn av både selve viruset og smittevernstiltak som karantene og isolasjon. Sykefraværstatistikkens topp ble nådd i første kvartal 2021, sier Furulund.

Statistisk sentralbyrås sykefraværstatistikk måler sykefraværet blant bosatte lønnstakere i alderen 16-69 år i norske virksomheter, dokumentert gjennom egen- og legemelding. Formålet med den kvartalsvis statistikken er å måle sykefraværet i Norge på kort og lang sikt, blant annet for å måle hvilken grad målsetningene i IA-avtalen oppnås (SSB.no).

  • Torbjørn Furulund
  • Bransjedirektør i Helse og velferd

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: