Setter bemanningssituasjonen på agendaen: Bekymret for utviklingen

Publisert

Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo.

Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo, berømmer Ap for å sette bemanningssituasjonen i barnehagesektoren på agendaen i utdanningsfraksjonen. NHO Geneo støtter økt bemanning i sektoren, men Mila påpeker at dette må komme med lik finansiering både for offentlige og private barnehager.

Torsdag denne uken inviterte Arbeiderpartiets utdanningsfraksjon ulike aktører i barnehagesektoren til møte for å sette fokus på utfordringer i bemanningssituasjonen i norske barnehager. De ønsket blant annet å høre hvordan NHO Geneos medlemmer opplever arbeidshverdagen.

- På tross av høyere bemanningstetthet og flere utdannede, så er det høyt sykefravær, lavere søkertall til barnehagelærerutdannelsen og frafall av kompetente ansatte i sektoren. I NHO Geneo er vi bekymret for denne utviklingen, og frykter at det gode barnehagetilbudet vi har i landet vårt rammer barna, gjør foreldre utrygge på tilbudet og blir en mindre attraktiv arbeidsplass for barnehagelærere, fagarbeidere og andre medarbeidere, sier Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo.

Flere barn trenger ekstra oppfølging

Hun var til stedet i møtet for å gi barnehagebransjens syn på situasjonen.

- Vi vet at organisering av barnehagedagen er en utfordring barnehagene har. Flere møter og aktiviteter tar pedagogene og ansatte vekk fra tilstedeværelsen med barna i barnegruppene. Vi ser et potensiale i å se nærmere på hvordan dette organiseres i barnehagene, sier Mila.

Videre påpeker hun at flere barn trenger ekstra oppfølging av de spesialpedagogiske tjenestene rundt om i kommunene. Lange søkeprosesser for å få spesialpedagogiske ressurser, og knapphet på midler i kommunen medfører økt arbeidspress på de ansatte i barnehagene.

- Barnehagene er en sentral bidragsyter i starten for livsløpet til innbyggerne i landet.  Utfordringer mange barn og unge lever med i dag, skaper et behov for langsiktig og solid satsning på oppvekst- og utdanningsløpet. Ernæring, fokus på mental helse og fysisk aktivitet er viktige grunnsteiner i dette arbeidet. Vi vet at barnehagen kan utgjøre en forskjell for barn med spesielle behov og utfordrende hjemmesituasjoner, sier Mila.

- Vi tror at en del av løsningen på dette er økt tverrfaglighet i sektoren, som for eksempel flere spesialpedagoger, vernepleiere, og barnevernspedagoger inn i barnehagene, legger hun til.

Støtter økt bemanning

Videre trekker hun fram at det å bevare den norske modellen med offentlige og private barnehager i seg selv har en verdi for rekruttering til barnehagelærerutdanningen og samtidig betydning for å beholde ansatte lenger i yrket.

- Det har blitt utviklet et mangfold av ulike typer barnehager etter barnehageforliket. Det gjør at barnehagelærerne har flere valgmuligheter og kan søke seg til barnehager med ulike profiler utfra kompetanse, engasjement og interesser, sier hun.

- Vi støtter økt bemanning i barnehagene, men dette må komme med lik finansiering for både offentlige og private barnehager. Våre medlemmer og vi er svært spente for det varslede forslaget fra regjeringer til endringer i reguleringer av private barnehager som skal komme i høst. Våre medlemmer og vi håper at forslaget sikrer likebehandlingsprinsippet, sier Mila.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: