– Mulighetene er store og mange. Vi har noen store utfordringer foran oss, og her kan e-helse være med å løse utfordringene. Det er for lave investeringer på e-helseområdet, og det offentlige kjøper for lite av de private. Mange gode eksempler blant annet Dr. Dropin, Kry, Hjemmelegene, Helsepartner Nord-Norge og flere. Svak kultur for samarbeid mellom offentlig og private aktører på e-helseområdet, det håper vi å kunne gjøre noe med gjennom dette prosjektet, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
Abelia, Melanor, LMI, IKT-Norge, Norway Health Tech, Norwegian Smart Care Cluster, The Life Science Cluster, Oslo Cancer Cluster, Aleap, Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), Patentstyret, KS, NHO Geneo, Standard Norge, Nasjonalt eksportråd og Direktoratet for e-helse inviterte til seminaret "Samspillsnormer på e-helsefeltet i Norge".
Tillit og samarbeid.
Ambisjonen bak seminaret er at dette kan markere oppstartet av et større arbeid med å bedre rammebetingelser på e-helseområdet. Gode samarbeidsnormer er avgjørende for at partene i en anskaffelse skal utvikle tillit til hverandre. Dette er viktig for å øke bruken av e-helseløsninger i helse- og omsorgstjenesten, styrke offentlige anskaffelser, og å fremme næringsutvikling og eksport.
– Vi tror at en av de store mulighetene er innenfor forskning og innovasjon. Da trenger vi et godt samarbeid mellom privat og offentlig. Et godt samarbeid er avgjørende for at partene skal utvikle tillit til hverandre, tillit fører til mer samarbeid, sier Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO.
Hauglie legger også til at helsenæringen er en av åtte i regjeringens eksportstrategi. Dette vil sette Norge på kartet internasjonalt. I august la regjeringen frem Veikart for helsenæring, med ambisjoner om satsing på en rekke tiltak som til sammen vil bidra til å bygge og utvikle Norges helsenæring. Ett av punktene NHO Geneo spilte inn på statsrådens toppledersamling høsten 2022 var å sikre økt tilgang til helsedata. Ambisjonene i Veikartet svarer godt på punktet og vil hjelpe med videre satsing innenfor e-helsefeltet.
– Vi må bruke mer penger og investere mer i teknologi. Men hvis vi ikke klarer å ta ut gevinstene, hva er vitsen da, spør Terje Wistner, avdelingsdirektør eHelse i KS.