Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å styrke det statlige barnevernet med 260,6 millioner kroner. Det foreslås 60 mill. kroner til økt fremdrift i arbeidet med å øke kapasitet og kvalitet i statlige barnevernsinstitusjoner, en omstilling som også legger grunnlaget for ideell vekst og en gradvis utfasing av kommersielle aktører.
- I en tid der det er et stort behov for barnevernstjenester er det ikke bra at regjeringen vil gå vekk fra det gode offentlig - private samarbeidet om løsninger som bidrar til å dekke behovet rundt i hele landet. Dette vil fjerne fungerende tilbud til de mest sårbare barna, uten at det er bygget opp tilstrekkelig kapasitet i de foretrukne eierformene, sier Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo.
- Må føre til økt forskning
Helsedirektoratet og Direktoratet for e-helse slås sammen, og Statens legemiddelverk styrkes og endrer navn til Direktoratet for medisinske produkter. Helse- og omsorgsdepartementet har foretatt en gjennomgang av den sentrale helseforvaltningen: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Statens legemiddelverk, Direktoratet for e-helse og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Hovedmålet er effektiv ressursbruk og avklaring av roller og ansvar mellom etatene, og arbeidsfordelingen mellom etatene og Helse- og omsorgsdepartementet, skriver regjeringen. Endringene trer i kraft fra 1. januar 2024. Helse- og omsorgsminister presiserer at målet ikke er å redusere den totale ressursbruken, men å oppnå gevinster som:
- Bedre støtte til kommunene
- Bedre utnyttelse av helsedata
- Tettere kobling mellom digitaliseringsarbeidet og tjenesteutviklingen
- Styrke forsyningssikkerheten for legemidler og medisinsk utstyr
- Bedre grunnlaget for avgjørelser for innføring av legemidler og medisinsk utstyr
- Bedre samspill mellom folkehelsearbeidet og arbeidet i helse- og omsorgstjenestene
- NHO Geneo forventer at denne omorganiseringen vil føre til økt forskning, som igjen vil gi gevinster i form av bedre pasientbehandling, økt næringsutvikling, og en mer effektiv styring av helsetjenesten, sier Berg.
Les mer om forslaget på LMIs sider.
Etterlengtet tiltak
Regjeringen foreslår å sette av 15 millioner kroner på Innovasjon Norges budsjett for å opprettholde fremdrift i utviklingen av prosjektet En vei inn. Innovasjon Norge leder arbeidet med å utvikle den digitale løsningen «En vei inn», som skal forenkle og styrke brukervennligheten for bedrifter i kontakt med det næringsrettede virkemiddelapparatet.
- Dette er et viktig og etterlengtet tiltak for en enklere hverdag for bedriftene, ikke minst også for de mange små og mellomstore bedriftene vi har i helsenæringen, velferd og oppvekst. Dette tiltaket kan også bidra til mer investeringer i forskning, utvikling og produksjon, sier Berg.