"Bo trygt hjemme"-reformen har som mål å bidra til et aldersvennlig samfunn med mer åpenhet, trygghet og fellesskap. Fredag 16. juni la Statsminister Jonas Gahr Støre, kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol frem reformen på sykehjemmet Dronning Ingrids Hage i Oslo.
Under fremleggelsen kom det frem at eldrereformen "Bo trygt hjemme" skal sørge for aldersvennlige samfunn, mer helhet i eldrepolitikken og bedre helsehjelp til eldre i Norge. Den har fire satsningsområder:
- Levende lokalsamfunn som ivaretar aktivitet og fellesskap
- Tilpassede botilbud, og mulighet for å bo trygt i eget hjem lenger
- Kompetente medarbeidere
- Trygghet for brukere og støtte til pårørende
- Viktigere enn noen gang med et godt offentlig-privat samarbeid
NHO Geneo har fulgt arbeidet med Stortingsmeldingen, og gitt sine innspill. Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo, kommenterer reformen slik:
- Det er positivt at regjeringen legger frem en melding som lanserer løsninger på den store demografiske utfordringen som kommer i årene fremover. Vi lever lenger og det blir stadig flere eldre, og i 2030 vil det være flere eldre enn barn i Norge. Det er bra at mange holder seg friskere lenge, men mange flere vil også være avhengig av omsorg og helsetjenester i ulik grad. Som det også er beskrevet i Helsepersonellkommisjonens rapport, vil denne utviklingen bety økt press på helse- og omsorgstjenestene, ikke minst blir det økt behov for helsepersonell. Det betyr at vi må omstille oss og finne nye og bærekraftige løsninger for hvordan vi som samfunn kan sikre at folk får en verdig og trygg alderdom. Å legge til rette for at eldre som ønsker det kan bo lenger i eget hjem er ett viktig tiltak, sier Berg.
Hun fortsetter:
- Det er positivt at regjeringen vil legge til rette for en kombinasjon av bedre organisering av helsepersonellet som yter hjemmetjenester, kombinert med gode og effektive teknologiske løsninger knyttet til mestring og oppfølging av eldre hjemme. Vi støtter også tiltak som gjøre det mulig å tilpasse egen bolig og gjøre den mer tilrettelagt for alderdommen. Det vil være et sett av virkemidler som skal til, og det er derfor bra at regjeringen involverer flere departementer i dette arbeidet. Samtidig må det tas høyde for at det vil være den enkelte kommune har hovedansvaret for å levere tjenestene til sine respektive eldre innbyggere.
- Det er bra at regjeringen fremhever at næringslivet kan bidra med nye løsninger som gjør at eldre kan bo trygt hjemme lenger. Regjeringen vil sette ned et utvalg som skal utrede nye muligheter og modeller for å skape velferd sammen med innbyggerne, de ansatte, frivilligheten, bruker- og pårørendeorganisasjoner, ideelle leverandører og næringslivet. NHO Geneo vil gjerne være en aktiv støttespiller i regjeringens arbeid for å møte behov knyttet til det demografiske utfordringsbildet i årene som kommer. NHO Geneo organiserer bedrifter som kan bidra i alle deler av livsløpet, og vi mener det blir viktigere enn noen gang at vi sikrer et godt offentlig privat samarbeid for å utvikle en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste i toppklasse, avslutter Berg.
Viktig for Helse og Velferd-bransjen
Bransjedirektør i Helse og Velferd-bransjen i NHO Geneo, Torbjørn Furulund, er også positiv til reformen.
- Det er et riktig grep å innføre faste team i hjemmetjenesten, slik at brukerne får færre ulike ansatte å forholde seg til. Dette har også våre medlemmer gode erfaringer med mange steder der de har bidratt med hjemmetjenester i samarbeid med kommunene og nettopp gjort dette, sier han.
- Vi ser også positivt på at man ønsker å utrede en nasjonal aktivitetsgaranti for eldre. Her vil også mange av medlemsbedriftene i NHO Geneo kunne bidra innen forebyggende aktivitetstilbud i samarbeid med kommunene, kanskje spesielt treningssenterene, fastslår han.
Bo trygt hjemme - med medisinsk utstyr
Medlemmene i bransjeforeningen Melanor er også store bidragsytere til at flere eldre kan bo hjemme lenger, og klare seg på egenhånd. Jan Ivar Ingebrigtsen, direktør for markedstilgang i Melanor, sier dette om regjerings reform:
- Dagens ordninger for medisinske forbruksprodukter på blå resept og hjelpemidler fra folketrygden bør videreutvikles. Innovative løsninger på dette området vil gi merverdi for den enkelte og et betydelig verdibidrag for samfunnet, og ordningene gir mange eldre mulighet til å greie seg selv lengre, og i størst mulig grad i eget hjem, sier han.
- Det er viktig å ha faglig kompetanse og kunne vurdere når velferdsteknologiske løsninger må være kvalitetssikret som medisinsk utstyr. Dette er for å sikre at brukere får reel trygghet og tiltenkt hjelp, men også for å unngå at oppdragsgivere blir erstatningspliktige ved utilsiktede hendelser fordi løsningenes ikke tilfredsstiller lovpålagte krav sett opp mot tiltenkte bruk, konkluderer Ingebrigtsen.