Ny undersøkelse: Barnehagene scorer best i utdanningsløpet

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

For 13. året på rad har Epsi gjennomført tilfredshetsundersøkelse blant foreldre, elever og studenter. Nok en gang er det foreldre med barn i barnehage som er mest fornøyde med tilbudet.

Det viser Epsis ferske undersøkelse Utdanningssektoren 2023. 1.400 foreldre, elever, studenter og tidligere soldater er blitt intervjuet i løpet av høsten, og studien tar for seg utdanningsløpet fra barnehage til og med høyere utdanning.

Her kan du lese hele undersøkelsen. 

Det er fortsatt foreldre med barn i barnehager som er de mest fornøyde i denne undersøkelsen, og går i tillegg noe frem fra i fjor. Både privat og kommunalt drevne barnehager får gode skussmål, men nok en gang er det de private barnehagene som får de aller beste tilbakemeldingene fra foreldrene, heter i det i rapporten. Sammenligner man resultatene med resultater fra Danmark og Sverige, så er det de norske barnehagene som har de mest fornøyde foreldrene.

Velferdsmiks på sitt beste

68 prosent av foreldrene svarer at de er svært fornøyde med barnehagene sine. Og det er foreldre med barn i private barnehager som jevnt over kommer med de mest positive tilbakemeldingene, både når det kommer til den generelle tilfredsheten, mattilbud og uteaktiviteter.

- Vi skal være kjempestolte over den barnehagesektoren vi har bygget opp i Norge. Dette har vi fått til takket være barnehageforliket, som er en av de mest suksessrike velferdsmiks-modellene vi har sett i Norge. Det er rett og slett offentlig-privat samarbeid på sitt beste, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Fra foreldrevalg til politikermakt

Bekkemellem påpeker at hun er bekymret for hvordan regjeringens forslag til endring i barnehageloven, som har høringsfrist 1. februar 2024, vil slå ut i sektoren.

- Det regjeringen har lagt opp til er en reversering av barnehageforliket, hvor de går bort fra likebehandlingsprinsippet. Dette betyr at kommunene kan forskjellsbehandle barn ut fra om de går i kommunal eller privat barnehage. Kommunene kan selv vurdere tilskuddet til private barnehager, som vil gi mindre penger til noen barnehager og gå kraftig ut over kvaliteten. Man går fra foreldrevalg til politikermakt, sier Bekkemellem.

- Regjeringens reversering vil også gå utover mangfoldet og kvaliteten i barnehagene, og i verste fall gi færre barnehageplasser. Da vil det bli mindre mangfold av barnehager, og mindre valgfrihet for foreldre til barnehageutdanningen- og yrket, legger hun til.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: