Ny rapport: Dette skal til for å bedre implementering av e-helse i Norge

Publisert

Rapporten peker på syv sentrale funn og anbefalinger for hvordan man enklere kan implementere e-helse i Norge. En viktig anbefaling er samarbeid mellom offentlige og private aktører for å utvikle en mer effektiv prosess som tar hensyn til sluttbrukernes behov.

Under konferansen Samspillsnormer på e-helsefeltet, presenterer David Frydlinger, advokat og partner i det svenske advokatbyrået Cirio, rapporten "Mangel på produktivitet øker i det norske e-helsemarkedet". Rapporten er bestilt av Direktoratet for e-helse og er en del av et nasjonalt samarbeid mellom Standard Norge, NHO Geneo og Direktoratet for e-helse.

Rapporten skal kartlegge og analysere hvorfor potensialet for økt produktivitet gjennom e-helseløsninger i helsevesenet ikke realiseres i høyere grad i dag.

Rapporten legger frem syv sentrale funn og anbefalinger for å forbedre implementeringen av e-helseløsninger i Norge:

  1. Videreutvikle innsikten om årsakssammenhengene i konsultasjoner i bransjen
  2. Utføre forskning på motstand mot e-helse i Norge
  3. Evaluere beslutningsprosessene for finansiering av e-helseløsninger
  4. Skape en forbedret prosess fra behovsanalyse til innkjøp, løsningsimplementering og videreutvikling
  5. Innføre valg av den best egnede innkjøpsmodellen som en obligatorisk del for alle
  6. Vurder avgrensningen mellom typen e-helseløsninger som utvikles av offentlig og privat sektor
  7. Utvikle og innføre en prosess og struktur for å inngå og administrere relasjonsbaserte kontrakter.

– Norge står overfor betydelige utfordringer i helsevesenet. Økt omsorgsproduktivitet er nødvendig for at vi skal klare å løse disse utfordringene til det beste for pasientene. Digitalisering, automatisering og implementering av teknologi er en del av løsningen. Da er vi nødt til å skape felles forventinger mellom offentlige og private aktører for hvordan et samarbeid skal fungere, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

“Mangel på produktivitet øker i det norske e-helsemarkedet" peker først på man kunne klare å definere komplekse årsakssammenhengers i implementeringsprosessen av e-helseløsninger, med fokus på å finne ut av hvilke faktorer det er som hindrer ønsket produktivitetsøkning. Et sentralt behov for å oppnå dette er å danne felles forståelse over situasjonen.

Rapporten peker på at det er betydelig motstand mot e-helseløsninger, der både formelle og uformelle faktorer bidrar til utfordringer på e-helsefeltet i Norge. Det understrekes det trengs forskning for å forstå dette mostandsfenomenet i norske forhold for å utvikle målrettede strategier for endring og forbedring i e-helseløsninger. Rapportens analyse viser en sammenheng mellom motstanden og begrenset finansiering, og anbefaler en vurdering av budsjettoppstillinger for å sikre nødvendige investeringer.

Samarbeid

Rapportens funn finner at innkjøps- og driftsorganiseringen norsk helsevesen har i dag, ikke ser ut til å fungere godt nok til å dekke ansattes eller pasienters behov. Forfatterne anbefaler samarbeid mellom offentlige og private aktører for å utvikle en mer effektiv prosess som tar hensyn til sluttbrukernes behov.

– E-helsefeltet i Norge kjennetegnes av at det kjøpes for lite, at investeringstakten ikke står i forhold til de utfordringene vi står overfor, og at samarbeidet mellom kunde og leverandør må styrkes. Det er jeg sikker på at vi skal få til sammen, sier Bekkemellem.

Avsluttende foreslår rapporten utvikling av formelle relasjonsbaserte kontrakter mellom aktørene på feltet og sammenfatning av en plattform som kan være felles for bransjen. Dette for å håndtere kompleksiteten i det nåværende miljøet og legge til rette for transparent styring av kontrakter mellom leverandør og kunde. Samlet sett viser rapporten at en koordinert tilnærming til disse syv anbefalingene vil være nøkkelen til å realisere produktivitetsøkningen og skape en for bedret e-helseinfrastruktur i Norge. 

Her kan du lese rapporten.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: