Nordic Meeting: NHO Geneo møtte våre nordiske søsterorganisasjoner

Publisert

På bildet er representanter fra Vårdföretagarna (Sverige), Dansk Erhverv (Danmark), Hyvinvointiala - HALI (Finland) og NHO Geneo. Foto: Dansk Erhverv

18. og 19. september deltok NHO Geneo på Nordic Meeting i København, hvor vi møtte våre søsterorganisasjoner fra Danmark, Sverige og Finland for å snakke om den politiske situasjonen i Norden og våre felles styrker og utfordringer.

I fjor hadde vi besøk av våre nordiske søsterorganisasjoner i Oslo. I år var det Danmarks tur, og Nordic Meeting var lagt til København og  Dansk Erhvervs flotte lokaler. 

Etter en kort presentasjon om Dansk Erhverv, fikk vi besøk av Mark Jensen (CEO i Ambea) for å høre om bedriftenes muligheter og utfordringer i Norden gjennom presentasjonen "Business Perspective - market potentials and regulatory barriers in the Nordic countries".

Etter Jensens presentasjon, fikk vi besøk av Nordisk Ministerråd ved seniorrådgiver Laura Rømer Weirsøe. Nordisk Ministerråd jobber med velferds- og helserelaterte temaer på tvers av Norden. Blant annet skal de utforme og legge frem deres nye strategi for felles nordiske velferdssaker 2025-2030 i løpet av neste år. 

Neste på programmet var Christian Keller Hansen, velferdspolitisk fagsjef i Dansk Erhverv, som fortalte om danskenes arbeid med innføring av ny velferdsteknologi. Danskene har kommet langt på velferdsteknologiområdet, og Keller Hansen fortalte om deres perspektiv på velferdsteknologi som en del av løsningen på mangelen av arbeidskraft i helsesektoren.

Et annet område hvor danskene ligger foran Norge i løypa, er på helsedata. Sarah Lønstrup Lindegaard, seniorrådgiver i Dansk Erhverv, presenterte hvordan danskene bruker helsedata i både primær- og sekundærhelsetjenesten. Her er det mye å lære fra våre naboer, blant annet rundt hvordan ulike deler av helsevesenet samarbeider om helsedata og utveksler helsedata på tvers av plattformer.

Det siste foredraget for dagen var fra Morten Jung i Dansk Erhverv. Han fortalte om viktigheten av balanserte kontrakter og transparens i kontraktene. Dette er også et viktig tema i Norge, hvor Danmark ligger foran oss i hvordan man skaper transparens uten å skape prissamarbeid. 

Dag to av møtet med våre nordiske naboer var satt av til å fortelle om den politiske situasjonen i våre land, og hvilke utfordringer vi står overfor i nåværende tidspunkt. Fra Norges side var det viktig å fortelle om resultatene fra det nylige kommune- og fylkestingsvalget, samt retorikken fra partier på venstresiden gjennom valgkampen. Regjeringens intensjon om å fase ut private aktører fra helse- og velferdssektoren, i tillegg til Avkommersialiseringsutvalget, ble et mye diskutert tema. Vi presenterte også kampanjene våre Velferdsmiks og Kvalitet23, som alle våre søsterorganisasjoner var svært interesserte i og ønsket å se på muligheten for å lansere i sine land. 

Fra Finlands side var det mye fokus på regjeringen og inntreden til Sannfinnene i regjeringen. Partiet ligger langt til høyre på den politiske skalaen, og er særs innvandringskritiske. En av utfordringene vår finske søsterorganisasjon opplever som et resultat av dette, er at det har blitt vanskeligere å få tak i nok helsepersonell.

I Sverige er situasjonen litt motsatt av hva den er i Norge, rent politisk. Svenskene har en borgerlig regjering, men i sist kommunevalg ble Socialdemokraterna og Centerpartiet valgvinnerne og overtok makten i flere av de største byene og kommunene. På nasjonalt nivå er det altså en positivitet og imøtekommenhet til private aktører innen helse- og velferdssektoren, mens dette motarbeides i større grad i kommunene etter valget. 

Til slutt fortalte Danmark om deres interessante politiske situasjon med en regjering satt sammen av blant annet de danske søsterpartiene til Arbeiderpartiet og Høyre her hjemme. Dette er interessant fordi slike koalisjoner sjeldent skjer i de andre nordiske landene, men så langt har den danske regjeringen satt seg ambisiøse mål for helsenærings- og velferdssektoren som skal bli spennende å følge fra Norge. En av satsningene er på legemiddelindustrien, hvor Norge kan hente mye inspirasjon og læring i den kommende tiden når Norge skal bygge helsenæring som eksportnæring. 

Møtet ble avsluttet med enighet om noen felles samarbeidsområder og saker i det kommende året, men ikke minst enighet om at neste års møte finner sted i Helsinki. Vi ser frem til å møtes i Finland neste år!

 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: