NHOs sykepleierundersøkelse: Ikke overrasket.

Publisert

Fra venstre: Katinka Jerkins, sykepleier hos Volvat, Anita Tunold adm.dir. i Aleris og Nikolai Skarsgård, lege og adm.dir. i Hjemmelegene.

Undersøkelsen viser at 84 prosent av sykepleiere mener det er viktig at yrket har ulike valgmuligheter for arbeidsgiver og arbeidstid. 71 prosent av undersøkelsens respondenter svarer også at når private, ideelle og det offentlige tilbyr helsetjenester gir det sykepleiere valgmuligheter når det gjelder arbeidssted og arbeidstider. Anita Tunold, adm.dir. i Aleris, er ikke overrasket over undersøkelsens funn.

Tidligere i august kom NHOs sykepleierundersøkelse, en undersøkelse utført at Opinion på vegne av NHO. Over 300 som enten jobber som sykepleier, har jobbet som sykepleier eller studerer til å bli sykepleier, har deltatt i NHOs sykepleierundersøkelse. Undersøkelsens formål var å kartlegge synet respondentene har på sykepleieryrket.

Undersøkelsen viser at 84 prosent av sykepleiere av sykepleiere mener det er viktig at yrket har ulike valgmuligheter for arbeidsgiver og arbeidstid. 71 prosent svarer også at når private, ideelle og det offentlige tilbyr helsetjenester gir det sykepleiere valgmuligheter når det gjelder arbeidssted og arbeidstider.

- I privat sektor slapp jeg turnusarbeid, jeg kunne jobbe fra åtte til fire som vanlige folk, jeg fikk fri i helgene og kunne være med på sosiale ting. I tillegg fikk jeg en arbeidsplass som var i nærheten av der jeg bodde og jeg kunne kjøpe bolig, forteller Katinka Jerkins, sykepleier Katinka Jerkins, sykepleier hos Volvat.

Ikke overrasket.

- Jeg er ikke overrasket. Også sykepleiere vil bestemme selv hvor de skal jobbe og hvilke arbeidsgivere de skal ha. Det viser jo at det er en egenverdi  i helsetjenesten å ha både har private og offentlige arbeidsgivere, sier Tunold.

NHOs sykepleierundersøkelse viser at 55 prosent av respondentene mener at et er en fordel for sykepleieryrkets status at også private aktører leverer helsetjenester. Det er også færre som mener at private helsetjenester er en trussel mot vår felles helsetjeneste og at det offentlige skal stå for all tjenesteproduksjon, enn de som mener det motsatte.

- Jeg følte at jeg ble gående i et vikariat over lengre tid i det offentlige. Jeg hadde dårlige lønnsbetingelser, det var mye stress og arbeidspress, sier Jerkins.

- Vi som helseledere har en jobb å gjøre med å skape gode og attraktive arbeidsplasser der folk trives. Jeg er enig med sykepleierne, vi trenger mangfold av arbeidsgivere, ulike måter å løse oppgavene på og så kan vi klare å stå i dette fremover […] Problemet er ikke at det jobber 250 dyktige sykepleiere hos Aleris som bidrar med god pasientbehandling, problemet er at det er 17.000 sykepleiere som står utenfor yrket. Da må vi heller diskutere hvordan vi skal få dem til å stå noen år til i jobben. Helsedirektoratet sier jo at hvis vi klarer å det, løser vi mye av problemene vi står overfor nå. I hvert fall når det gjelder mangel på arbeidskraft i sykepleieryrket.

Påvirkning til egen og pasientens hverdag.

- Sykepleiere har lyst til å utfordre og påvirke. Dagens arbeidstakere ser ikke for seg å bli på samme plass i 40 år […] I det private har vi noen andre rammer og forutsetninger for å utforske. For å overleve er vi nødt til å utfordre hvordan tjenester leverer, sier Nikolai Skarsgård, lege og administrerende direktør i Hjemmelegene.

Katinka Jerkins er enig i det Skarsgård sier: - Jeg syntes det er fint å ha mulighet til å påvirke deres hverdag og sikre at pasientene får en bedre helse generelt.

- Innovasjon, som vi er så avhengig av fremover for å kunne møte det behovet og de utfordringene vi står u nå og fremover, skjer ikke i alenegang. Det skjer ved at vi samarbeider på tvers av aktører som jobber og løser oppgaver på ulike måter. Innovasjon handler ikke bare om dingser, det handler om nye måter å løse oppgavene på og hele tiden finne bedre arbeidsfordelinger og bedre organisering, sier Tunold.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: