NHO på besøk til GE Healthcare på Lindesnes: - Imponerende hva de får til

Publisert

Besøk til GE Healthcares fabrikk på Lindesnes. Fra venstre: Even Tronstad Sagebakken (ordfører i Lindesnes, AP), Karita Bekkemellem (NHO Geneo), Anniken Hauglie (NHO), og Leif Rune Skymoen (Legemiddelindustrien - LMI). Foto: NHO Geneo / Ola Eloranta

Samme dag som regjeringen la frem "Veikart for helsenæringen" tok NHO Geneo med seg viseadministrerende direktør i NHO Anniken Hauglie til eksportgiganten GE Healthcare sin fabrikk på Lindesnes.

Onsdag 23. august besøkte Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i LMI, en av de viktigste aktørene for norsk helsenæring. GE Healthcare skal investere over 800 millioner kroner i fabrikken på Lindesnes, hvor de blant annet produserer kontrastvæske til røntgen og MRI. 

GE Healthcare står for over halvparten av all legemiddeleksport i Norge, og står for 2 prosent av Norges fastlandseksport. I snart 50 år har de produsert legemidler på Lindesnes, i tillegg til en fabrikk og forskning i Oslo. 

Det har bidratt til at bedriften som ligger nesten så langt sør man kommer i Norge er verdens største på røntgenkontrast. GE har 40 prosent av verdens marked, og deres kontrastinjeksjoner gis til 240.000 pasienter hver dag.

- Det er utrolig inspirerende å komme tilbake til GEs fabrikk på Lindesnes. Det er spennende å komme hit og føle entusiasmen de har for arbeidet sitt, og høre om hvordan de holder seg konkurransedyktige på verdensbasis, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

- Veldig hyggelig å kunne besøke GEs fabrikk på Lindesnes sammen med LMI, og ta med Anniken Hauglie (viseadministrerende direktør i NHO, red.anm.) for å kjenne på pulsen og lære mer om en så viktig norsk næringsaktør, fortsetter Bekkemellem.

- Det er veldig interessant å høre om utfordringene til GE her på Lindesnes, med både nasjonale utfordringer og mer lokale som kraftbehov og infrastruktur. Begge deler vil vi selvsagt bidra til å løse, sier Anniken Hauglie, og i stemmes av Bekkemellem.

Skal investere 800 millioner i fabrikken

Tidligere i år fikk fabrikken på Lindesnes internasjonal oppmerksomhet da det ble kjent at GE Healthcare skal investere 800 millioner kroner i fabrikken på lille Lindesnes. I dag er det 500 ansatte på fabrikken, men med investeringen vil det bli 100 nye arbeidsplasser og produksjonen skal økes kraftig frem mot 2025. 

- Investeringen gjør at GE Healthcare kan ta nye posisjoner, og fortsette og være konkurransedyktige globalt. Det betyr mye for lokalsamfunnet, men samtidig betyr det at GE kan modernisere fabrikken, fokusere videre på bærekraft og utvikle nye produkter til markedet, slår Bekkemellem fast.

- At Anniken (Hauglie) er med hit for å høre mer om investeringen, viser at NHO tar våre medlemmer på alvor. Sammen kan vi bidra for å løse noen av utfordringene GE møter i å bygge norsk helsenæring videre, sier NHO Geneo-lederen.

På fabrikken har de jobbet med bærekraftstiltak i flere tiår. Resultatet er 70 prosent lavere energibruk, mindre CO2-utslipp, og mer elektrifisering og bruk av biogass.

Eget gjenvinningsprogram

Et av bærekraftstiltakene er et eget gjenvinningsprogram for jod. Det er grunnstoffet som brukes i produksjonen av kontrastvæsken. Jod er en dyr ressurs, og bare 18 prosent av all jod gjenvinnes hvert år.

Hos GE har de laget et eget jodgjenvinningssystem på fabrikken hvor de gjenvinner kontrastvæsken, og de har etablert en returordning for sykehusene på jod. Slik kan sykehusene returnere rester i flaskene, prdoukter som er utgåtte på dato og ubrukte varer. For GEs del betyr det at de kan omgjøre gamle produkter til ny kontrastvæske.

Nytt "Veikart for helsenæringen"

Samtidig som NHO, NHO Geneo, NHO Agder og LMI var på besøk hos GE Healthcare, la regjeringen frem et nytt "Veikart for helsenæringen". 

- Vestres signaler om at det kommer nye, friske midler for å booste eksporten fra helsenæringen er veldig bra. En helseteknologiordning er også et viktig grep som kan stimulere til innføring av og investeringer i helseteknologi, kommenterer Anniken Hauglie.

- Veikartet viser at regjeringen tar næringen på alvor, og nå ser vi fram til mer konkret politikk som gjør at vi kan hevde oss i konklurranse med andre land, avslutter Hauglie.

NHO Geneo mener veikartet er svært etterlyst og positivt for næringen. Les mer om NHO Geneo og de ulike bransjenenes kommentarer til veikartet her.

 

Fra fabrikken på Lindesnes. (Foto: NHO Geneo)

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: