NHO Geneos høringssvar til Sykehusutvalget: Samarbeid vil styrke den offentlige helsetjenesten

Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo. Foto: Moment studio/NHO.

Et viktig virkemiddel for å unngå todeling av helsevesenet, er en god felles helsetjeneste med begrensede køer og ventetider over hele landet. NHO Geneo mener at den offentlige helsetjenesten kan bli både styrket og mer bærekraftig gjennom offentlig-privat samarbeid om å sikre tilstrekkelig kapasitet, kompetanse og kvalitet.

Det skriver NHO Geneo i sitt innspill til NOU 2023: 8 Felleskapets sykehus.

Sykehusutvalget mener at god samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten vil være avgjørende for mulighetene til å opprettholde og videreutvikle en sterk offentlig finansiert helsetjeneste. Utvalgets vurdering er at det er behov for tiltak som bidrar til å styrke både den strategiske og den faglige samhandlingen.

Teknologi

- Produktiviteten må økes merkbart og det blir behov for å tilrettelegge for og investere i løsninger som bidrar til dette. Det kan oppnås gjennom blant annet gjennom investeringer i bygg, medisinsk-teknisk utstyr, brukervennlige teknologi, digitale løsninger, kostnadsbesparende medisinsk utstyr, bedre oppgavedeling og bedre organisering i tjenestene, sier Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo.

Sykehusutvalget peker på at veksten i antall årsverk i spesialisthelsetjenesten har vært høyere enn befolkningsveksten. Det vises samtidig til at avskrivningenes andel av de totale driftskostnadene i spesialisthelsetjenesten har falt fra 2000-tallet, og at det innebærer at kapitalintensiteten er redusert, mens arbeidskraftintensiteten har økt.

- NHO Geneo mener i den anledning at utvalget i større grad burde drøftet eventuelle sammenhenger mellom reduserte investeringer og økt personellbehov, skriver NHO Geneo i høringssvaret.

Mangel på personell

Sykehusutvalget vurderer at tilgangen på kvalifisert arbeidskraft vil være en av de største utfordringene i framtiden. Dette er godt dokumentert og grundig beskrevet av Helsepersonellkommisjonen. Det innebærer at helseforetak i større grad risikerer å konkurrere både med hverandre og med kommunene og med private aktører om den samme arbeidskraften.  

- NHO Geneo mener det ikke er en risiko ved konkurranse så lenge det bidrar til økt rekruttering, at flere blir stående i arbeid og private bidrar til utdanning av helsepersonell. Mangel på konkurranse kan derimot bidra til et begrenset mangfold i valgmuligheter for helsepersonell, til at færre velger seg yrke i helsetjenesten og flere felger seg til andre bransjer utenfor helsesektoren, skriver NHO Geneo.

Ressursutnyttelse

NHO Geneo er enig med utvalget i at forutsetning for gode pasientforløp, er at IKT-systemene i kommuner og helseforetak understøtter samhandlingen mellom helsepersonell på tvers av virksomheter. Det er derfor grunnleggende at arbeidet med digitaliseringstiltak og bruk av standarder blir videreført og prioritert.

- Økt digitalisering medfører også mulighet for automatisk innhenting av data. Dette kan lette arbeidsbyrden knyttet til mye registreringsarbeid i dag. I tillegg åpner det opp for en økt satsing på innsiktsanalyser knyttet til kvaliteten på behandlingen, ressursbruken og logistikken knyttet til ulike tjenester. Slike innsiktsanalyser vil etter NHO Geneos mening være avgjørende for effektiv drift av sykehusene framover og kunnskapsbaserte beslutningsgrunnlag om hva som gir mest mulig effekt i forhold til målbildet. Vi støtter at det etableres et nasjonalt kompetansemiljø for samhandling, og finner det naturlig at næringslivet og leverandører blir inkludert i et slikt kompetansemiljø, skriver NHO Geneo.

Her kan du lese hele høringssvaret til NHO Geneo.

Her er høringssvar fra bransjene i NHO Geneo: 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: