NHO Geneos årskonferanse: - Kanskje på tide å gjøre noe annerledes?

Publisert

Lisbeth Sommervoll, administrerende direktør i Vestre Viken HF. Foto: Margit Selsjord/LMI. Foto: Ola Eloranta

Helsepersonellkommisjonens rapport har skapt stor debatt siden den ble lagt frem i februar. På NHO Geneos årskonferanse, gikk Lisbeth Sommervoll, administrerende direktør i Vestre Viken HF, gjennom kommisjonens rapport og deres funn.

2. februar 2023 la Helsepersonellkommisjonen frem sin rapport. I denne kommisjonen satt Lisbeth Sommervoll. Hun mener at vi kanskje må gjøre noe annerledes fremover, om vi skal løse samfunnsutfordringene vi står overfor.

Deres rapport ble anmeldt som litteratur til terningkast 5 i Dagbladet. Som bakgrunn for deres arbeid, er faktumet at vi blir flere eldre i Norge, men ikke flere i arbeid. Eksempelvis var det 7 ansatte per pensjonist i 1970, mens nå er det 1-2 personer. Norge har høyest antall ansatte i helsesektoren i Europa per capita.

Kommisjonen kom med en klar oppfordring til beslutningstakere: Bare med felles erkjennelse av hele utfordringsbildet, finner vi de riktige tiltakene.

Sommervoll argumenterte for at ansatte er vår viktigste ressurs.

- Det blir færre ansatte per pasient. Det er ikke et ønske eller et mål, men en konsekvens. Derfor må vi tenke nytt i helsevesenet; vi må utdanne flere, rekruttere fra andre sektorer, beholde flere i helse- og omsorgssektoren, og vi må ha bedre fordeling av arbeidsoppgaver.

Hun fortsatte:

- Vi må ta utgangspunkt i oppgavene som skal løses, ikke hvem som skal løse dem. Pasientene kan ta over flere oppgaver, om de har mulighet og ønsker det. Dette vil avlaste helsepersonell, og bidra til at flere vil bli i sektoren og flere vil jobbe her i fremtiden, understreket hun.

For å ha et mer bærekraftig helsevesen, mener kommisjonen at vi må unngå unødvendige behandlinger. - "Kanskje må vi ta bort noen oppgaver? Vi må i hvertfall ha en bedre fordeling av arbeidsoppgaver mellom ulike fagfolk, og ta i bruk mer hus-og-hytte stillinger", slo Sommervoll fast.

Et annet tiltak kommisjonen foreslår er et program for utvikling av personellbesparende teknologi. 

- Vi har mer helsepersonell enn noe annet land, men vi har også slitne medarbeidere og høyt sykefravær. Kanskje på tide å gjøre noe annerledes? spør Sommervoll retorisk.

 

Helsepersonellkommisjonens rapport - a diamond in disguise?

Rett etter Sommervoll, fikk deltakerne høre Kai Øyvind Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund, snakke om deres betraktninger av helsepersonellkommisjonens rapport og deres funn.

Han trakk innledningsvis frem en viktig sannhet. 17.000 sykepleiere jobber i dag ikke innen helse- og omsorgssektoren.

- Norge mangler 5.000 sykepleiere. Det er ikke bare utfordring med utdanning og rekruttering, men dette betyr at vi må beholde flere i sektoren, sier Brenden. 

Han mener det er 3 viktige spørsmål vi må stille oss selv, om vi skal løse utfordringene vi står overfor:

- Vil befolkningen godta færre rettigheter til behandling? Vil politikerne godta at man må kutte i noe? Og vil helsepersonell godta nye eller andre oppgaver? Alt dette må til for å løse utfordringene, konkluderte han.

Nestlederen understrekte videre at ledelse er viktig om vi skal lykkes med å beholde flere i sektoren. "Det er vanskelig å utvikle helsetjenesten, og samtidig lede de ansatte når man har ansvar for opp mot 90 personer. Fremover må det satses mer på ledelse og medvirkning fra de ansatte", sier han.

En annen viktig satsing fremover er organisering – hvordan organiserer vi fagfolk? Brenden mener at sykepleiere kan få større ansvar for å lede team: " Sykepleiere har utdanning i å forvalte kompetansen mellom fagfolk. Dette bidrar til at flere jobber bedre sammen, til det beste for pasientene og for fagfolkene" mener han.

Til slutt la han trykk på at andelen personer som jobber i helse og omsorgssektoren er 15%.

- Dette tallet må øke om vi skal ha en bærekraftig helsesektor fremover, avsluttet han.

 

Kai Øyvind Brenden, nestleder i NSF. Foto: Ola Eloranta

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: