Karita Bekkemellem og Yngvar Tov Herbjørnssønn oppsummerer 2023: Et år som har bydd på utfordringer, samtidig som det har fostret godt samarbeid

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, og Yngvar Tov Herbjørnssønn, administrerende direktør i Norlandia og styreleder i NHO Geneo.

Julefreden er snart i ferd med å senke seg over det ganske land og vi er på vei mot et nytt år. Karita Bekkemellem og Yngvar Tov Herbjørnssønn oppsummerer året som har gått.

Det er stille og rolig i gangene på Næringslivets hus på Majorstuen i Oslo. På et møterom i åttende etasje finner du Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, og Yngvar Tov Herbjørnssønn, administrerende direktør i Norlandia og styreleder i NHO Geneo, som gjør siste forberedelser før siste styremøte i 2023.

Sammen oppsummerer de et krevende, men fremgangsrikt år.

– Det har jo vært et utrolig år, vi har jo kommet skikkelig i gang. NHO Geneo ble mer aktuell enn det vi trodde når vi begynte, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

– Vi har skapt mye på kort tid og truffet veldig godt, og det er jo med et bakteppe av at politikken er utfordrende for veldig mange.  Vi skal ta med oss at det er mye positivt for mange av medlemmene, for eksempel at man kommer med en industrimelding som ønsker veldig mange av våre bedrifter opp og frem og ut i den store verdenen, sier Yngvar Tov Herbjørnssønn, administrerende direktør i Norlandia og styreleder i NHO Geneo.

Politiske endringer og konsekvenser for medlemsbedrifter

– Det at NHO Geneo har blitt så relevante handler litt om politikken, som fort kan endre betingelser. Det har våre medlemmer opplevd. Vi har opplevd et tøft politisk ordskifte, men det vi nå opplever som er helt konkret i vår hverdag, er at denne nye politikken faktisk begynner å få konsekvenser for medlemmene våre, sier Bekkemellem.

– Det er klart at det er veldig mye som utfordrer bedrifter i dag, fra den politikken som går mange imot, men også fordi vi er i dyrtid og har inflasjon som påvirker på veldig mange ulike måter. Den medlemsveksten som kommer, den kommer jo av at mange opplever et stort behov for å bli hørt. Mange opplever et behov for en form for beskyttelse, sier Herbjørnssønn.

Karita Bekkemellem trekker frem kutt av velfungerende tilbud som noe som har preget 2023.

– Jeg må si at jeg syntes det er personlig sterkt å oppleve at det skal være så enkelt å kutte velfungerende tilbud, med kompetente ansatte med ordentlige arbeidsvilkår. Du har fagforeninger i Norge som går til kamp mot egne arbeidsplasser, sier Bekkemellem.

– Dette skjer til tross for lett tilgjengelig og bedre kunnskap. Det er det som er det farlige med den utviklingen vi har sett i år. Både politikk og byråkrati er villig til å se forbi bedre kunnskap, og i mange tilfeller også juss og rettigheter faktisk eksisterer, slår Herbjørnssønn fast.

Herbjørnssønn trekker frem Velferdstjenesteutvalgets (NOU 2020: 13) funn.

– Rapporten er veldig grundig og sier flere viktige ting. Vi må huske at vi ikke har et lekkasjeproblem. Pengene som blir bevilget, når helt frem til sluttbrukeren. Vi har ikke et problem med at lønnsomheten er høy. Tvert imot ligger lønnsomheten lavere enn andre bransjer som vil være naturlige å sammenligne private helseaktører med. Det er som Kåre Hagen sier, hvis man tar bort mangfoldet vil man få en negativ spiral, sier han.

– Etter mitt skjønn er det også basert på at dette er måten vi tar vare på velferdsstaten, ikke ved å monopolisere eller være ideologisk og dogmatisk drevet. Det er ikke det vi trenger. Vi trenger massiv investering, og det viser også flere rapporter, legger han til.

Vekst og samarbeid

– Det har vært en spesiell politisk situasjon, men oppi det hele har vi opplevd mange gledelige ting. Vi er den landsforeningen med sterkeste vekst i hele NHO-felleskapet. Vi har hatt utrolig mye interesse rundt arbeidet vårt. Det er selvfølgelig gledelig, og det forplikter. Også handler det om at vi er i ferd med å bygge et godt lag, med samarbeid mellom de ulike bransjene. Vi har sett at vi er nødt til å jobbe dette her nedenfra og opp, for det er der gullet vårt ligger, sier Bekkemellem.

NHO Geneo har gått fra 19.000 årsverk i 2022 til ca. 30.000 årsverk i 2023. Bekkemellem og Herbjørnssønn oppsummerer 2023 som et år som har bydd på utfordringer, samtidig som det har fostret godt samarbeid.

– Litt av tanken bak Geneo har vært at vi ønsker å representere alle de som er med oss gjennom livsløpet vårt. Vi skal representere at vi har behov for ulike tjenester, samtidig som vi med å gi verdi tilbake til samfunnet, sier Bekkemellem.

 – Det har vært fantastisk å oppleve denne utviklingen vi har hatt på dette feltet, og at vi har blitt tatt så godt imot av NHO-felleskapet, og at er en naturlig utvikling av næringspolitikken. Våre medlemmer sørger for at vi kan være med og utvikle fellesskapsløsninger på en helt ny måte. Vi er en del av løsningen, og det skal vi fortsette å vise s i 2024, avslutter Bekkemellem.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: