Hvordan sikre økt arbeidsdeltakelse for de som står utenfor? - Vi trenger fleksible arbeidstidsordninger

Publisert

Fra venstre: Trine Lise Sundnes (AP), Ruth Eva Gagliardi (Avonova), Reidar Holst Christensen (NHO Geneo), Stine Liebermann Åsheim (Avonova), Malin Albrechtsen van der Hagen (Kreftforeningen). Foto: NHO Geneo / Emma Egedal Nilsen

Arbeidsledigheten i Norge er lav. Like fullt står rundt 20 prosent av befolkningen utenfor arbeidslivet. Dette plasserer Norge i verdenstoppen når det gjelder andelen av befolkningen i arbeidsfør alder som ikke er i lønnet arbeid. Hvordan kan vi sikre økt arbeidsdeltakelse blant grupper som står utenfor arbeidslivet?

Det var det store spørsmålet da NHO Geneo inviterte til debatt på torsdagen i Arendalsuka, sammen med Avonova og Kreftforeningen.

Kreftforeningen møter hver dag unge kreftrammede som både kan og vil jobbe, men som har store vanskeligheter på arbeidsmarkedet. De mener arbeidsgiverne må legge bedre til rette på arbeidsplassene for at flere kreftrammede kan komme tilbake til jobb etter sykdom.

- 1 av 5 bedrifter har hatt en ansatt med kreft som kom tilbake på jobben. Utfordringen er at bedriftene ikke vet om støtteordningene som eksisterer for eksempel hos NAV, som vil gjøre det enklere å tilrettelegge for at flere kommer tilbake til arbeidslivet, sier Malin Albrechtsen van der Hagen, spesialrådgiver i Kreftforeningen.

Hun fortsetter: 

- Fleksible arbeidstidsordninger er noe som politikerne bør vedta på Stortinget og bedriftene bør implementere i større grad enn i dag. Dette vil gjøre det enklere for syke eller andre med tilpasningsbehov å komme tilbake til jobb og stå i arbeid, sier hun.

Avonova driver blant annet med arbeidsrettet rehabilitering. De mener arbeidsgiverne må få en enklere vei til å ta imot personer med tilpasningsbehov.

- Mange bedrifter vet ikke hva de kan gjøre eller hvordan. Det står ikke på viljen, men i mange tilfeller på kunnskapen. Med litt veiledning og opplæring til bedriftene, kan enda flere komme ut i arbeid og bli der, sier Stine Liebermann Åsheim, leder for arbeidsrettet rehabilitering i Avonova.

Hvordan kan politikerne bidra til å øke arbeidsdeltakelsen?

Politikerne fikk også muligheten til å komme med sine innspill til hvordan man kan øke arbeidsdeltakelsen blant de gruppene som står utenfor arbeidslivet i dag. 

- Fremskrittspartiet (FrP) foreslo i Stortinget før sommeren å innføre fleksibel arbeidstidsordning. Men det haster å få flest mulig av de som står utenfor inn i arbeidslivet. Da må vi få til et bredt forlik på tvers av partilinjer for å inkludere flest mulig, sier Gisle Meininger Saudland, medlem av Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget. 

- Rekrutteringsprosessene bør endres for alles del, sier Trine Lise Sundnes (AP), medlem av Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget. Du trenger ikke lange personlighetstester for unge som skal jobbe i for eksempel varehandelen. De trenger å møte mennesker, og vise hva de kan. Det gjelder også for andre grupper som står utenfor arbeidslivet.

Det finnes noen gode tiltak i dag som flere bør benytte seg av, påpeker hun.

- NAV arrangerer speed-dating mellom bedrifter og kandidater. Der kan bedriftene møte mennesker, finne ut hva de kan og ikke kan, og dermed finne riktige personer til sine behov, avslutter hun. 

Se arrangementet i opptak

Arrangementet ble streamet. Via denne lenken kan dere se arrangementet: https://app.myonvent.com/event/arendalsuka-nho-fellesskapet/

Registrering: Alle må registrere seg som bruker. Det eneste du trenger er å registrere navn, epostadresse og lage et passord. Dette trenger man kun å gjøre en gang. Etter at det er gjort, har du tilgang til samtlige arrangementer fra Næringslivets hus under Arendalsuka.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: