Hvordan påvirker erfaringene fra pandemien fremtidens helseberedskap?

Publisert

Fra venstre: Hans Petter Strifeldt, leder av LMIs næringsutvalg, Rolf Hustvedt, leder av LMIs beredskapsgruppe, Anita Tunold, administrerende direktør Aleris, Jan Knoph, administrerende direktør, OneMed og Ole Dahlberg, administrerende direktør Curida.

-Jeg syns det er underlig at myndighetene prøver å begrense oss mest mulig, hvis ikke vi får lov til å forberede oss til krisene kan vi heller ikke være der når de inntreffer.

Det sa Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris, under NHO Geneos arrangement under Arendalsuka. 

Regjeringen skal senere i år legge frem en stortingsmelding om fremtidens beredskap. Hva lærte vi egentlig av pandemien? Hvordan påvirker erfaringene fra pandemien fremtidens helseberedskap? Og hvordan kan vi gjennom innkjøp og daglig drift i helsetjenesten gjøre oss mer robuste mot uforutsette hendelser? Dette var tema under møte.

-  Vi er bedre trent på kortvarige kriser, når det kommer til langvarie kriser er vi ikke det, sier Anders Anders Johan Debes, fagdirektør Vestre Viken HF.

Norge kom seg heldigvis gjennom pandemien. En god grunn til dette var samarbeidet mellom offentlige, private og ideelle aktører – som fungerte godt. Private aktører som Aleris, Volvat og Dr. Dropin hjalp med testing da testkapasiteten var sprengt. OneMed driftet Oslos beredskapslager, og samarbeidet med det offentlige om å få tak i livsviktig medisinsk utstyr i en situasjon hvor konkurransen var beinhard mellom alle land i verden, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

En viktig lærdom fra pandemien var at det var og er krevende for Norge å stå utenfor det europeiske samarbeidet. Det var iherdig innsats fra Sverige som gjorde det mulig for Norge å få tilgang til vaksiner. Den situasjonen blottet både vårt utenforskap og vår sårbarhet.  

- Når det kommer til kriser er dialogen mellom det offentlige og private helt avgjørende. Har vi den har vi noe som er skalerbart. Da bygger du industri samtidig som du har beredskap, sier Ole Dahlberg, administrerende direktør Curida AS.

Nå holder EU på å bygge opp Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA). HERA skal blant annet samordne legemiddelinnsatsen mellom landene. For fremtidens beredskap er det helt avgjørende at Norge blir med her, sier Bekkemellem.

Arrangementet ble streamet. Via denne lenken kan dere se arrangementet: https://app.myonvent.com/event/arendalsuka-nho-fellesskapet/

Registrering: Alle må registrere seg som bruker. Det eneste du trenger er å registrere navn, epostadresse og lage et passord. Dette trenger man kun å gjøre en gang. Etter at det er gjort, har du tilgang til samtlige arrangementer fra Næringslivets hus under Arendalsuka.

 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: