I Folkehelsemeldinga presenterer regjeringen den samlede innsatsen for å fremme bedre folkehelse og livskvalitet hos befolkningen. Meldingen er regjeringens strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller. Tirsdag 25. april var det høring om meldingen i helse- og omsorgskomiteen, hvor blant annet Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo, Erik Lundeby, seniorrådgiver myndighetskontakt i NHO, og Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.
- Vi er glade for at regjeringen slår fast at helsenæringen leverer produkter og løsninger som gir helsehjelp, forebygger sykdom og gjør at folk kan leve med og mestre egen sykdom, sier Berg.
- Å legge bedre til rette for næringsutvikling og et godt offentlig-privat samarbeid vil kunne komme befolkningen til gode gjennom mer treffsikre og effektive folkehelsetiltak, legger hun til.
Det var følgende fem punkter Berg trakk frem som sentralt for å lykkes med å fremme bedre folkehelse og livskvalitet:
- Viktigheten av forebyggende folkehelse i hele livsløpet; barnehage, skole, arbeidsliv og aldring. God helse og arbeidsdeltakelse må også ses i større sammenheng.
- Medisinsk utstyr er viktig i behandling, rehabilitering for å bekjempe, overvinne eller lindre sykdom, skader og funksjonsnedsettelse. Vi hadde ønsket at slike løsninger også hadde fått en plass i meldingen utover i beredskapssammenheng.
- Vi støtter forslaget om å arbeide for et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper, men mener det er behov for konkrete planer for en innføring av programmet.
- Veiledning og legemidler mot ikke-smittsomme sykdommer, som for eksempel høyt blodtrykk, har gitt en utvikling i riktig retning. Men vi har et stort uforløst potensial når det gjelder fedme og diabetes. Det er bra at regjeringen vil utarbeide en strategi for ikke-smittsomme sykdommer.
- Det er viktig med oppdatert kunnskap om forebygging av livsstilsykdommer med sikte på å finne de tiltak som treffer best. Å inkludere legemidler og ulike forebyggende tiltak vil kunne forbedre folkehelsen og spare samfunnet for kostbare tiltak senere i sykdomsløpet.
Her kan du lese hele høringssvaret fra NHO Geneo.
Les også høringssvarene fra NHO Geneo-bransjene: