Helsepersonellkommisjonen mener helsepersonell må brukes på en bedre måte

Leder av Helsepersonellkommisjonen, Gunnar Bovim, Foto: Regjeringen.

Svaret på kapasitetsutfordringene i helsevesenet vårt er ikke mange flere ansatte, men at man må bruke helsepersonell en bedre måte. Det kommer frem i helsepersonellkommisjonens rapport.

Torsdag 2. februar klokken 11.00 overleverte Helsepersonellkommisjonen, ved leder Gunnar Bovim, sin NOU (norsk offentlig utredning) til helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol (Ap).  

Se fremleggelsen her. 

Her kan du lese hele NOU-en: «Tid for handling — Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste»  

Formålet med å etablere kommisjonen var å etablere et kunnskapsgrunnlag og foreslår treffsikre tiltak i årene fremover for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert personell i helse- og omsorgstjenestene i hele landet for å møte utfordringene i helse- og omsorgstjenestene på kort og lang sikt.  

- Først og fremst vil jeg berømme kommisjonen for et grundig arbeid. Dette håper jeg vil være et godt faktagrunnlag for prioriteringer og politikkutforming, som løser utfordringene vi nå står i og har foran oss, sier bransjedirektør for helse- og velferdsbransjen i NHO Geneo, Torbjørn Furulund.  

Tett samarbeid 

Det har lenge blitt påpekt at det er stor mangel på helsepersonell i Norge, og at mangelen trolig bare vil øke i tiden som kommer. Men konklusjon fra kommisjonen er at løsningen ikke er å øke rekrutteringen, men at helse- og omsorgstjenesten skal bruke dagens ansatte mer bedre. Dette begrunner de blant annet med at Norge er i Europa-toppen i ressursbruk til sektoren.  

Furulund trekker frem at mangel på helsepersonell, også er en utfordring hos private helse- og velferdsbedrifter som i det offentlige. Uavhengig av om helsepersonell er ansatt offentlig eller privat, merker Furulund seg at kommisjonen først og fremst er opptatt av at vi bruker de samlede ressursene på de behandlinger som har dokumentert effekt og som er prioriterte i vår offentlige helsetjeneste.

- Svært mange av våre medlemmer bidrar i dag med behandling, omsorg, rehabilitering og forebyggende helsetjenester som del av vår felles helsetjeneste, med lik tilgang for alle uavhengig av den enkeltes økonomi. Vi vil ta med oss kommisjonens kunnskapsgrunnlag og konklusjoner til våre medlemmer, også de utfordringer vi i privat sektor får, som foreks større bidrag til utdanning og kompetanseløft.    

- Vi er alle enige om at det må tas grep for å sikre en helsetjeneste i verdensklasse også i fremtiden. Men for rekrutteringen er et arbeidsmarked innen helse, både i offentlig og privat sektor, med på å fremme flere valgmuligheter og karriereveier for leger, sykepleiere og annen fagkompetanse. En variasjon av ulike arbeidsgivere og arbeidsmetodikker er bra for å gjøre det mer attraktivt å utdanne seg i sektoren, legger han til.

Videre viser han til at kommisjonen peker på godt partsamarbeidet mellom arbeidstaker og arbeidsgiversiden vil være avgjørende for å løse utfordringer knyttet til arbeidstid og turnus. Her må det også våges å tenke nytt. 

Særlig utfordringer i distriktene 

Kommisjonen trekker også frem distriktene, hvor tilgang til helsepersonell er særlig utfordrende.  

- Jeg mener vi må åpne opp og se på muligheten for mer systematisk samarbeid. Bedriftene har mulighet til å levere kvalifisert personell og gode tjenester til kommuner som sliter med å rekruttere. Dette har vi for eksempel sett med Dr. Dropin, hvor de leverer fastlegetjenester på oppdrag for Klepp kommunen. Lignende samarbeidsformer finnes det innenfor de aller fleste helse- og velferdstjenesteleveranser, og det må vi ha enda mer av. 

Under pandemien bidro også ideelle og private helseaktører på viktige områder for pandemihåndteringen. Med flere aktører å spille på, oppnår helse- og omsorgstjenesten fleksibilitet og mulighet til raskt å skalere opp eller ned tjenester, og å etablere nye typer av tjenester eller forsterkede tilbud lokalt. Dette har betydning for den samlede helseberedskapen, påpeker kommisjonen. 

- Vi er glade for at kommisjonen anerkjenner dette viktige bidraget. 

- Våre bedrifter og NHO Geneo mener at pasientenes behov alltid må komme først. Derfor er det helt avgjørende at vi får til et godt samspill mellom offentlige og private aktører også i fremtiden. Vi må bruke den private kapasiteten på en klok måte. Den samlede fagkompetansen og arbeidskraften må brukes godt for å ivareta ulike helsetjenester det er dokumentert behov for og med behandlinger som har dokumentert effekt, sier bransjedirektøren. 

- Jeg ar glad for at helse- og omsorgsminister, Kjerkol, sier under fremleggelsen at hun vil ha alle med på laget. Våre bedrifter er klare for å bidra i fellesskap for å finne de gode løsningene, sier han.  

Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: