I løpet av 2023 vil Helse Sør-Øst RHF kjøpe tjenester fra private helseinstitusjoner for over 4,2 milliarder kroner. I tillegg er det inngått avtaler med ca. 950 avtalespesialister for over 800 millioner kroner per år. For å møte det store behovet innen psykisk helsevern planlegges det nå for å øke avtalene i det private tilbudet innen døgnbehandling, opplyser Helse Sør-Øst i en pressemelding.
- Behovet innen psykisk helsevern er stort, og bortfallet av godkjenningsordningen fritt behandlingsvalg har økt presset ytterligere. Derfor ønsker vi nå å øke det private tilbudet innen døgnbehandling, sier konserndirektør Mona Stensby i Helse Sør-Øst RHF.
- Uheldige konsekvenser
Fritt behandlingsvalg, som ga pasienter rett til å velge blant offentlige godkjente private behandlinger gjennom Helfo, uten ekstra kostnader for pasienten, ble avviklet 1. januar 2023. Siden ordningen ble innført i 2015, hadde nesten 60.000 pasienter benyttet seg av den. NHO Geneo har ved flere anledninger vært svært kritiske til hvordan ordningen ble avviklet, uten noen form for konsekvensutredning og svært mangelfulle planer for å erstatte kapasiteten som gikk tapt,
- Av og til får politiske beslutninger veldig uheldige konsekvenser. Avviklingen av fritt behandlingsvalg var en politisk beslutning som pasientene tapte på, fordi tilbudene forsvant før det ble bygget opp nye, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst.
- Pasienter mistet behandlingstilbud, ansatte mistet jobbene sine og gode og tradisjonsrike behandlingstilbud ble lagt ned. Avviklingen gikk for fort, det har vært uansvarlig og det har gått utover de mest sårbare i samfunnet vårt. Noen ganger handler politikk om å legge ideologi til side til det beste for dem velferdsstaten skal hjelpe, legger hun til.
Bygget ned kapasitet i det private
Samtidig roser Bekkemellem Helse Sør-Øst som nå tar grep.
- Helse Sør-Øst tar situasjonen på alvor, og kommer nå med tiltak for å sikre kapasiteten som er blitt betydelig redusert innen psykisk helsevern. Behovet for døgntilbud innen psykisk helsevern er stort, slik også Helse Sør-Øst påpeker. Men vi savner at det også tas grep for å sikre behandlingstilbud innen områder som rus og somatikk som også er blitt borte sier, Bekkemellem.
Bekkemellem retter ansvaret til politikerne.
- Vår bekymring har hele tiden vært at avviklingen av fritt behandlingsvalg ville gå utover noen av de mest sårbare pasientene vi har. Det er i løpet av seks måneder bygget ned kompetanse, arbeidsplasser, institusjoner og døgnbehandlingsplasser. Dette ble gjort før kapasiteten var bygget opp i det offentlige. Dette gjør at vi i dag står med færre tilbydere og valgfriheten for pasienten er svekket, sier Bekkemellem.