10. oktober arrangerer NHO Geneo eget webinar om dommen. Meld deg på her.
28.-30. august behandlet Arbeidsretten en ny sak om medleverturnus. Dommene medlever I og medlever II fra 2022 kom retten frem til at virksomhetene kunne organisere medlevertjeneste selv om det ikke forelå eksplisitt godkjennelse fra de sentrale fagforeningene; Fagforbundet og Sykepleierforbundet.
Tvistetemaet denne gangen var i hvilken grad fagforeningene må involveres for at virksomhetene skal kunne organisere tjenestested med medleverturnus. Retten har lagt til grunn at det kan inngås lokale avtaler som utfyller overenskomsten hvor det er behov for annen regulering. Gjennomføring av medleverordninger må derfor bygge på avtale med de tillitsvalgte.
Dommen falt 9. oktober.
Tar dommen til etterretning
Medleverturnus, som er etablert i henhold til medleverforskriften, betyr at ansatte er på jobb i flere timer enn det arbeidsmiljøloven tillater. Årsaken til at denne turnusen ble etablert, er av hensyn til brukerne (som i dette tilfellet er barn, ungdommer, personer med psykiske lidelser og/eller rusproblemer, personer med psykisk utviklingshemming og enslige mindreårige asylsøkere) som får færre personer å forholde seg til i løpet av et døgn, da de ansatte har færre vaktskift. Ordningen har også vært godt mottatt av mange ansatte.
- NHO Geneo tar Arbeidsrettens dom til etterretning. De fleste virksomheter som har medleverturnus, har særavtaler og kan fortsette med det i tråd med forskriften, sier Cecilie Wille Søvik, direktør for arbeidsliv i NHO Geneo.
- De som ikke har særavtale, vil gå i dialog med de tillitsvalgte for å etablere lokal særavtale eller drøfte endring av turnusen til f.eks. to- eller tredelt turnus, legger hun til.
Turnus til det beste for brukerne
Arbeidsretten har slått fast at gjennomføring av medleverordninger må bygge på avtale med de tillitsvalgte.
- Vi frykter dette kan ha negative konsekvenser for brukere og ansatte. Medleverturnus anses å være det beste for beboerne på tjenestestedene, og er også en attraktiv arbeidsordning for mange ansatte, sier Wille Søvik.
10. oktober arrangerer NHO Geneo eget webinar om dommen. Se opptaket her