«Et reelt likestillingsverktøy»

Publisert

Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo.

BPA er ikke bare en tjeneste, det er en nøkkel til frihet, verdighet og selvstendighet for mange av våre medborgere.

Av Marte Løvik, seniorrådgiver, NHO Trøndelag, og Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo (landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst).

I Trondheim kommune ønsker politikerne å legge til rette for brukervalg innen brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og har utlyst tjenestekonsesjon. Det betyr at arbeidsleder/bruker kan velge mellom kommunal-ordning, eller velge en av leverandørene kommunen har avtale med, og som har kvalifisert seg gjennom anbudskonkurransen.

Gjennom kommuners krav til god kvalitet på tjenestene og at leverandørene har gode betingelser for sine ansatte som følger tariff- og/eller overenskomster i arbeidslivet, får kommunen svært seriøse og stabile samarbeidspartnere blant leverandørene. Men dette forutsetter altså at prismodellen er bærekraftig og tar opp i seg alle kostnader BPA-leverandøren har. Timesatsen må gjenspeile lønn, pensjonsforpliktelser, sykelønn, overtid, vikar, kvelds- helligdag- og nattillegg, driftskonto, og alle administrative kostnader forbundet med avtalen og vedtakene. I tillegg følger opplæring og kompetanseutvikling.

Trondheim kommune legger opp til en timepris på 466 kroner som skal dekke alle kostnader. På helsesektoren og velferdsområdet er vi særskilt opptatt av at når man bruker pris/kvalitet – så skal kvalitet vektes betydelig høyere. Dette for å sikre økonomisk bærekraft rundt leverandørens leveranser og risiko, og ikke minst evne til å levere gode lønns og arbeidsvilkår, som er i Trondheim kommunes interesse. Vi er bekymret for at kommunen her har lagt seg for lavt knyttet til å nå målet om gode lønns og arbeidsvilkår, og at forutsetningen for dette, er reell finansiering av leverandørens utgifter til BPA-tjenesten.

Det er imidlertid positivt at politikerne har foreslått økning av turnustillegget, og at prisen er vedtatt justert årlig for å ivareta fremtidige lønnsoppgjør. Bra er det også at Trondheim kommune skal, så langt det er hensiktsmessig for tildelingsvedtaket, benytte Norsk Standard sin «Alminnelige kontraktsbestemmelser for brukerstyrt personlig assistanse (BPA)» (NS-8435) som foreslått av Helsedirektoratet.

I NOU 2021 «Selvstyrt er velstyrt» understrekes også betydningen av at det legges til rette for fritt brukervalg innen BPA. Dette innebærer at arbeidsleder/bruker som får et vedtak på BPA, kan velge og påvirke hvem som skal være vedkommendes assistenter, og om det er kommunen eller private tjenesteleverandører som etter anbud/rammeavtale skal bistå den som har krav på BPA.

Politikerne i Trondheim må sikre reelt brukervalg i BPA, ved å sikre en finansiering som gir bærekraft og ordnede lønns og arbeidsvilkår. Det krever vilje til prioriteringer.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: