Nordmenn har generelt god helse, mange dødsårsaker er redusert og levealder har steget de siste 70 årene. Det er bra, men i dag er sykdommer knyttet til livsstilsfaktorer de ledende årsakene til sykdom og tidlig dø, og mye av uhelsen i Norge er dermed mulig å forebygge. Rapporten "Et stillesittende samfunn - hva er konsekvensene på lang sikt?" tar for seg nåtidens kanskje største helseutfordirng: Stillesitting.
– Rapporten tar for seg et akutt problem vi står overfor i dag. Det positive er at det skal så lite til for å endre Norges formkurve til et friskere land. Akkurat som da vi viste helsepolitisk mot ved å innføre røykeloven, står vi nå ved en ny milepæl. Stillesitting er vår tids tobakk, og det krever dristige og nytenkende tiltak. Trening som medisin er den beste kuren mot ikke-smittsomme sykdommer, sier Mee Eline Eriksson, fagsjef for forebyggendehelse i NHO Geneo.
Rapporten tar altså for seg betydningen av livsstilsfaktorer, spesielt mangel på fysisk aktivitet og økende fedme. Den påpeker at disse faktorene kan føre til alvorlige helseproblemer og høye samfunnskostnader. Rapporten viser at fysisk aktivitet er avgjørende for å forebygge sykdommer, og tiltak for å øke befolkningens aktivitetsnivåer er nødvendige. Slike tiltak kan forbedre folkehelsen og redusere samfunnskostnadene knyttet til helseproblemer.
– Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024 er dyster lesning når det gjelder forebyggende helse. Jeg oppfordrer helsepolitikere til å tørre å tenke nytt og innføre en bærekraftig helsepolitikk, for nordmenns helse og livskvalitet, og for Norges fremtidige økonomi, legger Eriksson til.
NHO Geneo vil sammen med Aktiv mot kreft avholde et webinar om rapporten, dens funn og resultater. Mer informasjon kommer.
Om Oslo Economics
Oslo Economics har lang erfaring med å utrede helseøkonomiske
problemstillinger for departementer og direktorater, helseforetak,
kommuner, bransjeorganisasjoner, pasientforeninger og legemiddelselskaper. Vi jobber med anvendt helsetjenesteforskning innenfor helse- og
velferdsfeltet og besitter doktorgradskompetanse på området. Vi har
omfattende erfaring med kvalitative og kvantitative metoder og har et
omfattende nettverk innen feltet.
Om Aktiv mot kreft
Aktiv mot kreft er en privat stiftelse som jobber for at persontilpasset
trening skal bli inkludert i standard kreftbehandling fra diagnosetidspunktet. Stiftelsen etablerer treningskonsepter for bedrifts- og
privatmarkedet, der inntektene går til å etablere treningsrom (Pusterom)
på kreftsykehus, utdanne AKTIVinstruktører og til forskning på effekten
av fysisk aktivitet for kreftpasienter både i Norge og internasjonalt.