Bekkemellem: Statsbudsjettet 2024 tar oss et steg nærmere et todelt helsevesen

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Fredag 6. oktober ble forslaget til statsbudsjett for 2024 lagt frem. Regjeringen kommer med mange gode forslag, og sier samtidig at de regionale helseforetakene vil få i oppdrag at ventetidene på behandling skal reduseres i 2024. Da er det oppsiktsvekkende at det mangler en visjon for offentlig-privat samarbeid.

60.000 flere personer står i helsekø nå, sammenlignet med 2016, viser tall fra Helsedirektoratets nasjonale kvalitetsindikator. Mange av disse pasientene står unødvendig i kø i årevis. Dette bidrar til en dårligere livskvalitet og dårligere helse for mange tusener mennesker. I tillegg vet vi at kostnadene for samfunnet er betydelige.

Samtidig er det ledig kapasitet på private sykehus som kan tas i bruk umiddelbart. I stedet for å fase ut de private aktørene av den offentlige helsetjenesten, burde regjeringen heller inngå flere avtaler slik at vi stanser utviklingen med økende helsekøer og gir pasientene raskest mulig hjelp, samt avlaste helsepersonellet i det offentlige. Her står det kun på politisk vilje.

Det er bred enighet om at det offentlige skal være grunnsteinen i helsevesenet vårt. Men ved å inngå flere avtaler med private, kan man hjelpe enda flere pasienter på vegne av de offentlige sykehusene, uten at det er pasientenes lommebok som avgjør om og hvor raskt de får behandlingen de trenger. Slik kan vi også bidra til å stanse utviklingen mot en todelt helsetjeneste som ingen ønsker seg.

I Danmark inngikk regjeringen avtaler med private aktører for å få bukt med økende helsekøer, og klarte å kutte kraftig i helsekøene sine. Det er på tide at Norge følger etter, særlig når både viljen i næringen og kapasiteten allerede er på plass. Ellers er vi på full fart mot et todelt helsevesen.

Dessverre går regjeringen i motsatt retning i statsbudsjettet for neste år.

Det er på tide å sette pasientenes beste i fokus. Om vi skal få ned helsekøene og redusere presset på helsevesenet, må vi satse på mer offentlig-privat samarbeid og slippe til de som vil bidra. Å få ned helsekøene kommer de ansatte, helsevesenet, økonomien og ikke minst pasientene til gode.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: