- Historisk seier for treningsbransjen i Norge!

Publisert

Fredag den 6. oktober 2023 markerte en betydningsfull milepæl for treningsbransjen i Norge. Etter en ankebehandling i Eidsivating Lagmannsrett ble det klart at EVO, Family Sports Club og Drøbak Yogastudio vant søksmålet mot Frogn kommune.

I saken som har pågått over lengre tid, argumenterte EVO, Family Sports Club og Drøbak Yogastudio for at Frogn kommune hadde gitt sitt eget treningssenter økonomiske fordeler som andre private treningsaktører ikke kunne nyte godt av. Ifølge dem skapte dette en urettferdig konkurranseposisjon som var i strid med EØS-avtalens regler.

Frogn kommune på sin side hadde tidligere avvist disse påstandene og argumenterte for at deres mål var å tilby rimelige helse- og velferdstjenester til lokalbefolkningen. De hevdet også at det ikke var tilstrekkelig etterspørsel etter flere private treningssentre i området.

 

Fikk erstatning

6. oktober falt dommen i Eidsivating lagmannsrett. Dommen fastslo at Frogn kommune hadde gitt ulovlig økonomiske fordeler til sitt eget kommunale treningssenter, og dermed brutt EØS-avtalens regler om offentlig støtte.

Alle treningsaktørene fikk erstatning, noe som aldri er blitt gitt i en sak om brudd på EØS-reglen reglene om offentlig støtte.

Mee Eline Eriksson, fagdirektør for forebyggende helse i NHO Geneo, har spilt en avgjørende rolle i denne viktige rettsaken. Da hun jobbet i Virke tidligere, tok hun initiativ til tidlig dialog med kommunen, og bidro deretter med i rettslige skritt da dialogen ikke førte frem. Hun fulgte rettsaken tett i Lagmannsretten:

- Dette er en historisk seier for treningsbransjen i Norge. Det har vært en lang og utfordrende kamp, men denne dommen sender et sterkt signal om viktigheten av rettferdig konkurranse i helse- og treningssektoren. Vi må sørge for at denne dommen forvaltes riktig for å gi best mulig resultater for bransjen og for forbrukerne, sier Mee Eline Eriksson.

Den historiske avgjørelsen kaster lys over betydningen av konkurranse på like vilkår i treningsbransjen, og skaper presedens ved finansieringen av kommunale treningssentre over hele landet.

 

- Mer rettferdig konkurranse

Dommen vil sannsynligvis ha betydelige konsekvenser for driften av det kommunale treningssenteret i Frogn kommune. Den vil også sende et signal til kommuner over hele landet om å vurdere sine egne treningssenter og deres forhold til private konkurrenter.

- Nå er det opp til bransjen, kommunene og myndighetene å arbeide sammen for å sikre at disse prinsippene blir etterfulgt i praksis. Denne dommen markerer begynnelsen på en ny æra for treningsbransjen, og vi må kollektivt jobbe for konkurranse på like vilkår, konstaterer Eriksson.

Hun fortsetter:

- Dommen fra Eidsivating Lagmannsrett har etablert et solid grunnlag for en mer rettferdig konkurranse i treningsbransjen. Den gir oss håp om en fremtid der alle aktører, enten de er offentlige eller private, kan konkurrere på like vilkår for å tilby helse- og treningsmuligheter til befolkningen. Det er en gledelig utvikling som vi må bygge videre på, avslutter hun.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: