Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 å styrke det statlige barnevernet med cirka 570 millioner kroner. I tillegg foreslås det å bevilge 70 millioner kroner til å styrke det statlige barnevernet og for å øke andelen institusjonsplasser fra de ideelle.
- NHO Geneo har i lang tid advart regjeringen mot at nedgangen i registrerte behov for barneverntjenester skyldes redusert aktivitet i barneverntjenestene under pandemien. I tillegg vet vi at mange bekymringsmeldinger ikke er registrert som følge av Visma-skandalen. Behovet for gode og trygge barneverntjenester er større enn noen gang, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
- Feilslått politikk
59 millioner kroner foreslås avsatt til etablering av fosterhjem i offentlig regi og gjennom kjøp fra ideelle. Regjeringen vil bruke til sammen 129 millioner kroner på avvikling av gode tilbud som private aktører har gitt til sårbare barn og unge i mange år. Disse pengene blir det hverken flere eller bedre tilbud av.
- Det er positivt at det nå gis ekstra bevilgninger til å løse etterslepet av behov for tiltak i barnevernet. Men vi mener det er en feilslått prioritering å skulle bruke 129 millioner på å bygge ned velfungerende og gode tilbud hos private aktører for å bygge opp tilbud i de statlige og ideelle aktører. De private aktørene i over 30 år gitt trygge og gode tilbud til barna med de mest komplekse og omfattende behovene, sier Bekkemellem.
- Alvorlig
Regjeringen har tidligere i år innført et forbud i kommunene mot å inngå avtaler med private aktører innen fosterhjem.
- Konsekvensene av det er alvorlige. Det er spesielt alarmerende når vi vet om alle barn og unge som ikke får den hjelpen de trenger. Nå vil regjeringen lappe på dette ved å inngå avtaler med noen få ideelle aktører, og ikke andre private som har gitt gode og trygge tilbud om fosterhjem i veldig mange år. Dette viser nok en gang at regjeringen velger å prioritere ideologiske saker. Det vil ta lang tid å bygge opp den kapasiteten som nå fjernes ved at private ikke lenger får lov å formidle fosterhjem. Mange av fosterhjemmene som har avtaler med private aktører frykter at det de ikke vil få den samme oppfølgingen og veiledningen når kommunene skal overta. Det er derfor stor fare for at mange ikke lenger tør å påta seg det store ansvaret det innebærer å være fosterhjem