Trening på grønn resept var team under Høyres innspillsmøte om hvordan man kan øke bruken av grønn resept i Norge. NHO Geneo, ved bransjedirektør for helse og velferd, Torbjørn Furulund, og Sebastian Kvarme, nordisk leder for kommunikasjon og PR i SATS, deltok på vegne av treningsbransjen i landsforeningen.
- Med kunnskapen om de forebyggende og behandlende effekter av fysisk aktivitet, samt de store økonomiske kostnadene av inaktivitet, er det forbausende få tiltaks om er blitt gjennomført for å sikre at fysisk aktivitet og trening blir en selvfølgelig del av et hver behandlingsløp i Norge, påker Kvarme.
-Uoverkommelig kostnad
- Fortsatt er medisiner og operativ inngrep gratis, mot en liten egenandel, mens blir du forskrevet trening må du i de aller fleste tilfeller selv betale. For mange blir denne kostnaden uoverkommelig, sier han.
Flere helseforsikringsselskaper har sett effekten av trening i kombinasjon med behandling. For en rekke muskel- og skjelettplager sender de pasienter til terapeutisk injeksjonsbehandling i kombinasjon med styrketrening. Det har i mange tilfeller behandlende effekt, pasienten slipper et kirurgisk inngrep med mulige bivirkninger og forsikringsselskapet sparer betydelige summer til behandling.
- Om vi ikke gjør noe, vil vårt helsevesen i fremtiden få enda større utfordringer med å behandle den stillesittende norske befolkningen og bevilgende myndigheter vil få større utfordringer i prioriteringen av helsebudsjettet.
Grønn resept i tre steg:
- Det må komme en godkjenningsordning på plass for å sikre å sikre kompetansen til de treningssentre, treningsveiledere og personlige trenere, pasientene henvises til.
- Normaltariffen må revideres for å stimulere primærhelsetjenesten til å veilede og henvise pasienter til fysisk aktivitet.
- Grønn resept må på lik linje med blå resept, finansiere en betydelig del av det aktive behandlingsforløpet. Det må være et reelt alternativ for pasienten, også de som står i en økonomisk vanskelig situasjon.