- Regjeringen omtaler ikke helsenæringen i statsbudsjettet i det hele tatt. Det var bred politisk enighet om å satse på denne næringen da Stortinget behandlet Helsenæringen i 2019, sier Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo, i helse- og omsorgskomiteen.
Mandag 17. oktober var det høring om statsbudsjettet i helse- og omsorgskomiteen. NHO, NHO Geneo, helse- og velferdsbransjen og Abelia deltok.
Tre tiltak
NHO Geneo kom med tre konkrete forslag for å få fart på helsenæringen i Norge.
- Sikre et velfungerende hjemmemarked for helsenæringen.
- Øke industrialiseringen og eksporten.
- Sikre økt tilgang til helsedata.
- Offentlige innkjøpsordninger bør fremme forskning, innovasjon, tjenester, teknologi, produksjon og sikre flere leverandører til det norske markedet. Implementering av helseteknologi bør skje raskere enn i dag, og tilgang til testfasiliteter er viktig. Helsenæringen bør involveres i planer og satsinger for å styrke beredskapen i Norge, forklarer Berg fra talerstolen.
Beredskapsavtaler
I 2020 ba Stortinget regjeringen om å gå i dialog med relevante produksjonsmiljøer med sikte på å inngå beredskapsavtaler for norsk produksjon av legemidler.
- Dette vedtaket bør følges opp med handling og langsiktige avtaler som gir trygghet for kommende pandemier og kriser. Samtidig vil det bidra til næringsutvikling, sier Berg.
Ingen plan for fritt behandlingsvalg-avvikling
Bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo, Torbjørn Furulund, la særlig vekt på behovet for å sikre at helseforetakene får økonomisk ramme til å kompensere for prisjusteringer i avtaler de har inngått med private aktører i tråd med reell pris- og kostnadsvekst. I tillegg etterlyste han en plan for avviklingen av fritt behandlingsvalg.
- Regjeringen har ikke lagt frem noen plan for hvordan kapasiteten skal erstattes når fritt behandlingsvalg avvikles 1. januar 2023. I mellomtiden er særlig behandlingsinstitusjoner innen rus og psykiatri i en helt uholdbar situasjon, der det ikke er mulig å planlegge driften, tygge ansatte eller ivareta pasientenes behov frem i tid, sier Furulund.
- Det tar mye lengre tid å bygge ting opp enn å rive ting ned. Nå er fagmiljøer og behandlingstilbud i fare, sier han.
Se hele høringen her.