Karita Bekkemellem i Debatten på NRK om tilgangsproblematikken

Publisert

Karita Bekkemellem i Debatten på NRK.

Debatten torsdag 28. april var Karita Bekkemellems første medieopptreden som konstituert direktør i NHO Geneo.

«Pasienter kan dø mens de venter på medisiner», sa Solvang, programleder i Debatten. I Norge tar det 414 dager før nye behandlinger tas i bruk etter godkjenning av European Medicines Agency (EMA), til sammenligning tar det 176 dager i Danmark.

Dette var temaet for debatten i går på NRK, ledet av Fredrik Solvang. I programmet fikk vi møte norske Silje Morild Helland (37) og svenske Eliza Madlycke (37) som begge har diagnosen brystkreft. Madlycke får en ny type brystkreftmedisin, betalt av det offentlige, som får svulstene til å krympe, mens Helland må betale selv for å få medisinen privat, fordi den ikke er godkjent for bruk av det offentlige helsevesenet.

I debatten forklarte Stine Bergliot Høibak-Nissen i Kreftforeningen først hvordan systemet for godkjenning av legemidler fungerer, før Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, Karita Bekkemellem, konstituert direktør i NHO Geneo, Ingvild Kjerkol, helseminister, Tone Trøen i Høyre, Sylvi Listhaug i FrP og Audun Hågå, direktør i Statens legemiddelverk, deltok i den påfølgende debatten.

Se hele Debatten her.

Bekkemellem dro frem manglende oppfølging av Proba sin rapport som viser til flere forbedringspunkt for systemet som skal godkjenne nye legemidler i Norge.

- Dette er et system for ikke fungerer. Nå har vi fått en uavhengig rapport fra Proba som viser at dette systemet vi har som beslutningsgrunnlag ikke fungerer godt nok. Når har det gått seks måneder siden rapporten ble levert og vi ser ingen konkrete tiltak til forbedring enda, og ingen initiativ til dialog til samhandling. Vi har kommet med konkrete forslag til forbedring av systemet, men vi ser ingen politisk ledelse som tar tak i det. Er det noe helsepolitikken i fremtiden skal handle om så er det å redde liv. Er du uheldig i Norge og får en sjelden sykdom eller en alvorlig kreftdiagnose, så har du en prislapp på deg. Nå ser vi på strømkrisen og covidpandemien at det ikke står på pengene. Men på dette feltet er det en kost/nytte-debatt der vi ser på gamle metoder for vurdering av legemidler, og ikke tar høyde for de nye innovasjonene, sa Bekkemellem.

Senere i Debatten møter vi også flere pasienter som ikke får medisinene de trenger.

Se Debatten her.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: